Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

2366b1024.jpg

"Fattar inga beslut i affekt"

SD ska fundera över Kent Ekeroths framtid i partiet. Det beskedet gav en pressad Jimmie Åkesson utanför riksdagshuset.

Efter ett par korta enskilda intervjuer med Sveriges radio och TT inne i riksdagshuset kom SD-ledaren ut till de reportrar som väntade utanför.

I en kort pressträff som sändes live på aftonbladet.se upprepade Åkesson ett inövat budskap flera gånger. Han medgav att partiets rättspolitiske talesperson agerat olämpligt, men om Kent Ekeroth ändå har en framtid i partiet – det ville han inte ge något svar på. Än.

- Vi ska inte fatta några beslut i affekt.

I går fick SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Erik Almqvist lämna sitt uppdrag efter att Expressen publicerat en film, tagen under en blöt kväll under valrörelsen 2010, där Almqvist uttrycker sig rasistiskt och kallar en ung kvinna hora.

Det framgick att Kent Ekeroth varit med under utekvällen och filmat händelsen. I den fortsättning av samma film, som publicerades i dag, framgår att Ekeroth och de andra beväpnat sig med metallrör.

- Det här är naturligtvis ett väldigt olämpligt sammanhang. Som politisk företrädare ska man inte befinna sig i det sammanhanget. Och om man märker att man ändå hamnar i ett sådant sammanhang ska man gå härifrån, säger Jimmie Åkesson.

Om Kent Ekeroths framtid:

- Kent Ekeroth har i dag tagit en time out. Sen ska vi använda den time outen till att fundera över hans framtid i vårt parti. Han ska fundera och vi ska fundera.

Att Erik Almqvist fick lämna sina tunga uppdrag i partiet direkt medan Ekeroth – i alla fall tills vidare – får vara kvar förklarar Jimmie Åkesson så här:

- Här finns inga uppenbara politiska överträdelser. Han beter sig olämpligt. Men att man beter sig olämpligt är en annan sak än att göra politiska överträdelser.

Men kan man tala om lag och ordning efter att han sprungit omkring berusad på stan med ett metallrör, frågar en av de närvarande reportrarna.

- Kent har gett mig en bakgrund till det. Han har känt sig hotad av person knuten till organiserad brottslighet, säger Åkesson.

Mest läst