Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Fastighetsskatten motiv till mord i Tjörndeckare

  TJÖRN: Fjällbacka har Camilla Läckberg och Strömstad Gösta Unefält. Deckardrottningen på Tjörn heter Ramona Fransson.
  Vi knallar omkring med deckarförfattarinnan Ramona Fransson på Klädesholmen, där huvudpersonen i hennes bok Iskall hämnd har bott. Före detta länspolismästaren Ann-Charlott Norrås passerar på hundpromenad. Annars råder det mest stillhet i de trånga gatorna i fiskeläget.
  I Iskall hämnd styckar den medelålders Miranda tre riksdagspolitiker. Temat är den orättvisa fastighetsskatten och girighet som i fiktionens värld driver huvudpersonen till mord.
  Det ekar mellan husen och oktoberdagen är grå. Sommargästerna har för länge sedan åkt hem men miljön är som välregisserad kuliss till en spännande deckarmiljö.
  - Jag gick mycket omkring här innan jag började skriva Iskall hämnd. Idéerna får jag oftast utifrån olika personer jag möter, säger Ramona Fransson.
  En upplaga slutsåld
  Debutdeckaren Dyrbar kärlek kom ut på förlaget Axplock.
  - Det funkade inte så bra så nu har jag eget, anomar förlag. Första upplagan av Iskall hämnd är redan slutsåld och en andra är precis färdigtryckt.
  Vi går in i butiken på Klädesholmen. Icahandlarna på Tjörn är Ramonas draghjälp för att få ut sina deckare. Inne i Bojen träffar vi Roosie Andersson som slukat Ramonas deckare.
  - Det var min man som fick en i födelsedagspresent men han hade ingen chans. Jag tog hand om den direkt och sträckläste. Väldigt spännande, säger Roosie.
  Ramona har redan nästa på gång som kommer nästa år med titeln Mord i Skärhamn. Så nu gäller det för ortsbefolkningen att huka sig så de inte hamnar bland romanfigurerna.
  På 90-talet var Ramona en flitig samhällsdebattör och medlem i Ny demokrati.
  - Jag gick med för att jag var förbannad på att miljonärer fick barnbidrag. Resten av politiken delade jag inte alltid med Ian och Bert.
  Hon skrev debattinlägg i Göteborgs-Posten om att vägra släppa in kriminella invandrare i Sverige. Själv har hon härkomst från Polen och Tyskland, men även band till spanjorer och tjecker.
  - Det var kanske positivt på ett sätt. Vi kan säga att jag fick hårt skinn. Mamma har alltid varit min livboj.
  Att hon sedan kom att skriva kriminalromaner är kanske ingen tillfällighet.
  - Jag hade en moster som mördades av sin man i ett svartsjukedrama på Kastellgatan 17 i Göteborg. Jag var bara 12 år då och minns Expressens löpsedel, "Hennes skönhet blev hennes död".
  Lämnade moderaterna
  Den politiska karriären har hon lagt på hyllan. Var ett tag med i moderaterna på Tjörn men när de ville förgranska hennes debattinlägg fick hon nog.
  - I dag kan jag stödja vilket parti som helst bara de har rätt inställning till olika frågor. Det kan även vara vänstern.
  Ramona är en mångfacetterad person. Hon pratar livligt som en vårbäck i april. Har haft mängder med jobb inom olika branscher och fått sina smällar i livet.
  - Jag är reumatiker men hoppas en dag slippa vara sjukpensionär och kunna försörja mig på mitt författarskap, säger Ramona Fransson, Tjörns egen deckardrottning.