Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Fas 3-bidrag skenar i Göteborg

I Göteborg betalas ut 11, 4 miljoner i månaden i anordnarbidrag från fas 3, visar beräkningar från LO Västsverige.

I Göteborg rör det sig om 516 000 kronor varje arbetsdag i anordnarbidrag från fas 3. LO Västsverige slår nu larm och menar att bidragen riskerar att skena iväg. Inte minst då Arbetsförmedlingen spår att antalet personer i fas 3 kommer att öka under 2012 och 2013.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För samtliga kommuner i Västsverige handlar det om bidrag till fas 3-anordnare på nästan 30 miljoner kronor i månaden.

LO i Västsverige kräver att regeringen ändrar sina mål i arbetsmarknadspolitiken.

– Det är rena vansinnet att fortsätta driva ett program med så dokumenterat dåligt resultat och höga kostnader. Regeringen måste nu ta ansvar för att följa riksdagens beslut om att stoppa anvisningarna till fas 3, säger Krister Andersson, förste ombudsman LO-distriktet Västsverige, i en kommentar.

– Arbetsuppgifterna är konstlade och ger inte de arbetssökande de kunskaper och färdigheter som efterfrågas på arbetsmarknaden. Otillräckliga kontroller gör dessutom att oseriösa anordnare, "fas 3-direktörer", hittat en guldgruva i bidragen från staten, forsätter Krister Andersson.

Istället vill LO i Västsverige se insatser som är mer anpassade efter individen och ger möjlighet till subventionerade anställningar med rimliga ersättningar och villkor.

Plats i jobb- och utvecklingsgarantin får den som varit arbetslös så länge att a-kassa inte längre betalas ut, efter 300 dagar.
Fas 1 i garantin är 150 dagar, då ska individens behov kartläggas och hjälp ges för att söka jobb.
Fas 2 är 300 dagar och ska bestå av till exempel praktik.
Fas 3 inträder efter 450 dagar, ingen bortre gräns finns. Ska stärka individens kontakt med arbetsmarknaden.
I december fanns knappt 29 000 personer i fas 3, 5 000 fler än för ett år sedan. Omkring 90 000 personer fanns i jobb- och utvecklingsgarantin totalt.
Enligt Arbetsförmedlingens undersökning i somras hade 15 procent av deltagarna i fas 3 gått vidare till arbete eller utbildning. (TT)

Mest läst