Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Utrikesminister Carl Bildts uttalande, att han först i efterhand fick information om att USA fört bort de två svenskar som hoppat av al Shabab, verkar inte uttömmande. Det är svårt att tro att allt skett bakom ryggen på den svenska regeringen, skriver Gösta Hultén.

Farligt om stormakter tillåts agera världspolis

De två svenska medborgare som i hemlighet förts från Djibouti till USA anklagas inte för några handlingar med anknytning till USA. Vad händer med vår rättssäkerhet om en stormakt gör sig till världspolis?, skriver Gösta Hultén, Charta 2008.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Har Obama i praktiken inte övergett Bush-erans övergrepp i ”kriget mot terrorismen”. Ett uppmärksammat svenskt fall har av bland annat Washington Post setts som belägg för att USA, i all hemlighet och mer diskret, fortsätter med ”renditions” det vill säga hemliga utomlagliga överlämningar av terroristmisstänkta.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det var i mitten av november som två svenska medborgare med somaliskt ursprung i all hemlighet flögs från Djibouti till USA.

Vi har nyligen varit i telefonkontakt med fängelset i Djibouti. Då framkom att de två svenskarna frihetsberövades redan i juli. När FBI hastigt offentliggjorde anklagelser mot dem den 21/12, hade de alltså suttit frihetsberövade i fem månader, utan att UD meddelat de anhöriga i Sverige eller berättat offentligt om fallet.

Det var först när UD insåg att utlämnandet skulle avslöjas i svenska media, som FBI valde att gå ut offentligt.

Det mesta hemligstämplades

I de handlingar som bland andra GP: s reporter Per Nygren efter orimligt lång väntan fått ut från UD, är det mesta hemligstämplat. Men där framgår att UD plötsligt såg fallet som ”mycket brådskande” just ett par dagar före bortförandet till USA. Därför verkar utrikesminister Carl Bildts uttalande, att han först i efterhand fick information om bortförandet, inte uttömmande. Det är svårt att tro att allt skett bakom ryggen på den svenska regeringen.

UD:s besked har varit motsägelsefulla. Vid min första kontakt med UD var allt hemligt. UD:s första påstående, att utlämningen enbart var en fråga mellan Djibouti och USA, dementerades genom USA:s eget agerande. Vid ett besök i häktet förklarade en representant från FBI att man då bara väntade på ett svenskt medgivande att föra dem till USA.

Då var UD:s plan att de två skulle komma till Sverige. Men de handlingar som nu offentliggjorts tyder på att de svenska åklagarna, Säpo och CIA hade andra planer. De såg i stället till att hindren för ett överlämnande till USA undanröjdes.

I augusti, då Säpo visste att de två gripits, lade åklagaren ner den förundersökning som skulle gjort att en av dem togs till Sverige för förhör. Internationella åklagarkammaren kom samtidigt fram till att de inte heller var misstänkta för brott som var straffbara i Sverige.

För att statuera exempel

Varför hamnande de då i USA? Den troliga förklaringen är att Säpo och CIA ville ha det så, för att statuera exempel. Obamas föreslagne CIA-chef John Brennan, är den som satt fångtransporterna Djibouti–USA i system. Men de två tycks i detta fall vara avhoppare som lämnat al Shabab. Att SÄPO vill sätta dit just avhoppare är märkligt. Varför inte låta dem komma hem till sina miljöer i Sverige och fungera som ”avradikaliserare”?

Andra avhoppare från al Shabab som grips, släpps oftast utan rättsliga påföljder. De två svenska medborgarna gjord misstaget att berätta att de var svenskar. I stället för att skydda dem, blev det deras olycka. Det gjorde att Säpo och CIA kopplades in.

Men ska MR-organisationer bekymra sig om de som frivilligt ger sig till inbördeskrig och råkar illa ut?

Ja, därför att mänskliga rättigheter och rättssäkerhet är universella och måste gälla alla för att inte bli tomma ord. De är till och med särskilt viktiga att upprätthålla i USA:s pågående krig mot terrorismen därför att vi annars knäsätter en ny, förödande standard som kan utnyttjas av både demokratier och skurkstater. Det är inte, som UD hävdat, ”i sin ordning” om Sverige medverkar till att misstänkta förs till ett land som inte har med saken att göra, och där hotas med livstid.

Det är också därför som både amerikanska och svenska media kritiserat Sverige. I stället för att hjälpa USA agera världspolis, ska vi försvara den humanitära folkrätten.

Gösta Hultén

journalist, författare och talesperson Charta 2008

Mest läst