Farligt nära soppatorsk för Fast and furious

Mats Johnson: "Konceptet börjar gå på tomgång."

ANNONS
|

Som vanligt en tävling om vem som är tuffast och den kampen vinner Jason Statham tätt följd av Helen Mirren. Två-noll till England med andra ord. I en tid när de flesta amerikanska filmbolagschefer är övertygade om att 3D och CGI (datoranimering) är actionfilmens framtid finns det ett publiksug efter old school action med riktiga stunts och biljakter som i och för sig är sanslöst överdrivna, men som ändå har actionrötterna kvar i 50 år gamla Bullit. Det är därför som Fast & furious, och för all del även James Bond, fortsätter att vara vinstmaskiner.

Fast & furious 8, som i USA heter The fate of the furious, inleds med svettig street racing i Havanna, där det finns gott om skrotfärdiga gamla amerikanare. Prologen är snyggt gjord av regissören F Gary Gray, som förhåller sig dämpad jämfört med vad som komma skall, och precis vad fansen vill ha. Sedan börjar själva filmen. Handlingen kan beskrivas så här: Av familjeskäl (förstås!) tvingas Dominic Toretto (Vin Diesel) byta sida och börja jobba åt cyberterroristen Cipher (Charlize Theron). Därmed får Toretto sina gamla kompisar som fiender. Här borde en så kallad manusdoktor gått in och påpekat att ingen i hela världen kan tro på att Toretto plötsligt är ondskefull, men det primära för regissör Gray är inte manuset utan spektakulär action.

ANNONS

Som det finns gott om, i synnerhet när filmens handling flyttas till New York, men det blir ändå uppenbart att själva Fast & furious-konceptet börjar gå på tomgång och möjligen närmar sig slutet, trots att både nian och tian finns inplanerade. Ett dramaturgiskt problem i nya filmen är att dramats bad guys är för mesiga och inte alls kan mäta sig med muskelbergen Diesel och Dwayne Johnson eller den ettrige Statham. Theron, som var megatuff i Mad Max: Fury Road, får här bara stå framför en dator och ge märkliga order till sina hantlangare (syftet med Ciphers cyberattacker är höljt i dunkel).

Filmens andra skurk spelas av norrmannen Kristofer Hivju, känd från de nya Beckfilmerna. Dessvärre framstår Hivju i det här actionfilmsammanhanget som en fjant. Men så har vi då Helen Mirren, som visserligen bara medverkar i två scener, men då är hon desto coolare. Att 71-åriga Mirren, Oscarsbelönad för sin formidabla rollprestation i The Queen (2006), dyker upp i en Fast & furious-film är så oväntat att det nästan inte finns på kartan.

ANNONS