Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Farligt att sova för länge

Att sova mer än åtta timmar per natt är farligt för hälsan, visar forskning från universitet i Warwick i England.

Att det är ohälsosamt att sova för lite har länge varit känt – nu visar det sig också att det är inte är bra för hälsan att sova för länge, uppger BBC.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Forskning från universitet i Warwick i England, som genomförts under en tioårsperiod visar att vuxna som sover mindre än sex timmar, eller mer än åtta timmar per natt, riskerar att dö tidigare än de som sover mellan sex till åtta timmar per natt.

Professorn Franco Cappuccio vid Warwicks universitet har analyserat 16 studier där fler än en miljon människor har frågats ut om sina sovvanor som senare har följts upp.

Hans analys visar att av kortsovarna jämfört med dem som hade medellång sömn på sex till åtta timmar var dödligheten 12 procent högre.

Långsovarnas dödlighet visade sig vara 30 procent högre än bland dem som sov medellångt.

Professor Cappuccio konstaterar att människor som sover länge kan vara deprimerade, eller använder sömntabletter, så han korrigerade sin undersökning för detta.

Ändå var dödligheten hög.

Hans egen teori är att människor som sover mer än åtta timmar ibland kan ha underliggande hälsoproblem som ännu inte visat sig i andra symptom.

Dessutom måste intervjuer om sömnvanor tas med en stor nypa salt, konstaterar han:

- Naturligtvis måste man lita till sitt minne, och man vet inte om folk rapporterar om tiden de tillbringat i sängen, eller när man verkligen sovit och om man räknar med tupplurar och så vidare, säger Franco Cappuccio.

Snittsömnen för vuxna ligger på sju timmar per natt.

Men om man bara gillar att sova och att tillbringa mycket tid i sängen och trivs och mår bra – så finns det inga bevis på att lite vila kommer att ta död på dig.

Och att småbarn och tonåringar sover länge är helt normalt. De har helt andra sömnbehov än vuxna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.