Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

126715h1024.jpg
Köp hållbara leksaker, till exempel mjukisdjur där ögon och andra delar sitter fast bra, uppmanar Konsumentverket. Myndigheten kontrollerar just nu leksaker som säljs på knallemarknader. ARKIVBILD.

Farliga leksaker risk på marknader

Små magneter som kan sväljas och lättåtkomliga batterier - det finns gott om leksaker att köpa med farliga delar. Konsumentverket vill få stopp på försäljningen, och genomför just nu kontroller på knallemarknader.

Magneter kan orsaka tarmskador om de sväljs. Små visselpipor kan fastna i halsen. Konsumentverket undersökte för några år sedan utbudet av farliga leksaker på knallemarknader, och hittade då en hel del. I samarbete med kommunernas konsumentvägledare genomför myndigheten just nu en uppföljning för att se vad som hänt.

Utredaren Lena Bergman Bokvist har nyligen varit på Kiviks marknad i Skåne.

-Jag har köpt in en skällande hund, en docka med batteriluckor och sugproppspilar som nu ska skickas på provning, säger hon.

Sugproppsbilar slickar man på, eller har i munnen, innan man kastar, för att de ska fastna bättre. Fel utformade kan de utgöra en risk.

-Det har inträffat dödsfall med ganska stora barn.

Om en testad produkt visar sig ha brister kontaktar man importören.

-Förhoppningsvis slutar företaget då frivilligt att sälja produkten. Annars kan vi fatta beslut om att det måste det, säger Lena Bergman Bokvist.

Hur vanligt det är att barn skadas av leksaker vet man inte.

-Vi vet att det händer, men vi vet inte hur ofta. Alla sjukhus rapporterar inte till det datasystem som finns.

Köp alltid leksaker som är anpassade efter barnets ålder och förmåga.

Läs alla varningar och instruktioner. Står det att leksaken inte är lämplig för barn under tre år ska man inte ge den till ett litet barn.

Titta och känn, använt sunt förnuft. Har mjukdjuret några delar som sitter löst?

Försök köpa hållbara leksaker, som tål att tappas.

Källa: Konsumentverket

Mest läst