Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Farlig steninstallation måste flyttas direkt

Vasaalléns nya fauna måste flyttas. Den är trafikfarlig.

I tisdags kväll installerades ett stort konstverk i granit, med namnet Fauna, bredvid cykelbanan i Vasaallén i höjd med entrén till Röhsska museet. Nu måste det flyttas.

Flera personer har hört av sig till GP och understrukit att granitblocken i sticker ut i cykelbanan och att de är svåra att upptäcka för cyklister – i synnerhet i mörker och regn.

Nu agerar trafikkontoret direkt.

- Våra tjänstemän har gjort en syn på plats. Vi kan nu konstatera att konstverket står för nära cykelbanan och att det är trafikfarligt. En spets sticker nästan ut i banan, säger Lena Johansson, informationschef på trafikkontoret.

Enligt Johansson ska steninstallationen flyttas redan under fredagen. Frågan är dock om de ansvariga bakom konstverket hinner agera så snabbt.

- Vi har en dialog med trafikkontoret och polisen. Vi håller på att styra upp en flytt men vi behöver mer exakt information hur mycket stenarna ska flyttas. Hur som helst kommer Fauna att flyttas snarast möjligt, säger Daniel Norell, lektor vid Chalmers Arkitektur.

Fauna kom på plats i tisdags kväll. Installationen är ett samarbete mellan Röhsska museet och designstudion Material & Detail på Chalmers Arkitektur.

Chalmersstudenterna har i arkitekturprojektet tagit fasta på Vasa allés roll som central transport- och kommunikationsled. Meningen är att stenarna både ska smälta in och sticka ut och fungera som ännu en hållplats vid Valand – men utan spårvagnar. Det är helt okej att klättra, krypa och sitta på dem.

Fauna är den fjärde årliga utställningen i rad som Röhsska och Material & Detail gör tillsammans. Studion leds av Chalmerslektorerna Jonas Lundberg och Daniel Norell.

Bild - 2
Bild - 3
Mest läst