Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild

Familjer kvar i Agadir

Ressällskapet i Marocko vägrade att följa med flyg till Grekland i lördags kväll för vidare transport hem med buss. Nu sitter 15 personer fast utan hopp om hjälp.

Denis Andersson från Göteborg är en av Vings resenärer från Agadir i Marocko som inte följde med hemtransporten i lördags kväll.

Egentligen skulle deras tvåveckorsresa ha tagit slut i torsdags förra veckan men vulkanaskan lade hinder i vägen.

I lördags var Vings resenärer kallade till informationsmöte klockan 21 på kvällen. Beskedet från förmiddagen var att det tidigast kunde bli en hemresa på söndagen.

Men vid 19-tiden ändrades allt. På nya lappar, som skickades in i hotellrummen genom springan under dörren, meddelades att alla skulle lämna hotellet kl 20.45 för att flyga till Grekland och att de därifrån skulle köras med buss till Sverige.

- Vi kunde läsa lappen cirka 45 minuter före avresan till flygplatsen och fick panik – två av barnen var sjuka i feber och urinvägsinfektion, ett par vuxna hade magsjuka. Att sitta på en buss i flera dygns sträckkörning genom Europa kändes helt orimligt, berättar Denis Andersson.

I det kaos som rådde fattade Denis Anderssons sällskap på elva personer (tre familjer från Göteborg) ett kollektivt beslut att inte acceptera att skickas hem under de förutsättningarna. Till beslutet bidrog att en person i ressällskapet inte fanns på hotellet – han trodde ju inte att något skulle hända före informationsmötet.

Minst en annan familj vägrade också hemresan

Men beslutet innebar enligt Ving att avtalet mellan parterna var brutet. Nu kan Denis Andersson och hans ressällskap inte vänta sig någon hjälp med hemtransporten och heller ingen ersättning för merkostnaderna under tiden de sitter fast i Agadir.

Magdalena Öhrn, informationschef för Ving, anser att bolaget gjorde det bästa man kunde under de förutsättningar som rådde.

- Vi har ett avtal med resenärerna om att ta dem från punkt A till punkt B och tillbaka till A igen. Nu när det inte går att flyga får vi hitta andra sätt. Resenärer som inte vill fullfölja avtalet med oss är inte längre vårt ansvar, säger hon.

Efter kontakt med platschefen i Agadir hävdar Magdalena Öhrn också att Ving aldrig fick veta att en person i sällskapet saknades eller att flera i sällskapet var sjuka. På den punkten står ord mot ord.

- Klart vi talade om det, både jag och pappan till ett av barnen var tydliga på den punkten. Vi hade läkarintyg att visa upp också, men det var ju ingen som var intresserad, säger Denis Andersson.

Agadirresenärernas situation är inte unik.

En rundringning till resebolagen visar att det finns ett antal avhoppare som har vägrat de alternativa hemresorna. Resebolagens linje är tydlig. Den som bryter paketreseavtalet får ordna och betala hemtransporten själv.

- Det är på sätt och vis enklare när ett flygbolag är motparten för då finns tydliga regler om att du har rätt till ombokning eller pengarna tillbaka. Paketresearrangörer har en skyldighet att ta hem sina resenärer, säger Jessie Cargill-Ek, jurist på Konsumentverket.

Hemtransporten ska dock så långt det är möjligt ske under likvärdiga transportvillkor. Blir transporten sämre än resenären kunde ha anledning att förvänta sig – till exempel att en flygresa ersätts med buss – har resenären rätt att få ersättning genom nedsatt pris på resan.

- På den punkten har vi en tydlig praxis. Jag råder alla som känner sig missnöjda att klaga i första hand till researrangören och om det inte lyckas hos Allmänna reklamationsnämnden, säger Jessie Cargill-Ek.

Stefan Larsson, reseexpert på ARN, konstaterar dock att praxis inte är lika tydlig i en del andra lägen som kan ha uppstått på grund av flygstoppet.

- Det här är ju en helt unik situation, att inga flyg alls har gått att ordna. Så det blir säkert en del nya ärenden att pröva framöver, säger han.

De resenärer som följde med flyget till Grekland landade natten mot söndag i Thessaloniki och nådde i går eftermiddag eller kväll sina hemorter efter två och ett halvt dygn på buss. Två resenärer stoppades dock vid serbiska gränsen i brist på visum.

Denis Anderssons ressällskap har lyckats boka flygbiljetter hem men det fanns ingen resa förrän 1 maj.

Mest läst