Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Familjen redan hemma på Haga

Allt gick bra när kronprinsessan födde en dotter. För första gången i den svenska regentlängden följer drottning på drottning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den första bilden på kronprinsessparets dotter finns nu ute på kungahusets Facebook-sida. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel bär tillsammans en babylift med den lilla i. Den nya prinsessan är inbäddad i ett täcke och har en vit mössa på huvudet.

Vid 13.15-tiden anlände en kortege på fyra bilar, en civil BMW och en civil Audi med en patrullbil från polisen framför respektive bakom sig, till Haga slott och rullade in genom grindarna.

-Det smattrade en del kameror men det gick lugnt och ordnat till, säger Jens L'Estrade, fotograf på Scanpix.

Då hade det bara gått knappt nio timmar sedan den lilla prinsessan föddes.

För prins Daniel var känslorna "lite all over the place", berättade han vid en pressträff vid sjutiden i morse.

-I morse klockan 04.26 föddes en 51 centimeter lång och 3 280 gram tung, väldigt söt prinsessa, berättade en glad och rörd prins vid en presskonferens på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Paret anlände till sjukhusets förlossningsavdelning klockan 00.50. De fick ett eget rum, allt gick enligt gängse rutiner och kronprinsessans förlossning var normal.

Sedan den stolte fadern avslöjat längd, vikt och kön kom orden som kommer att citeras om och om igen:

-Och mina känslor är lite all over the place. -När jag gick från rummet låg den lilla prinsessan på sin moders bröst och såg ut att ha det väldigt mysigt, så det var svårt att slita sig.

Prins Daniel tackade överläkaren Lennart Nordström, som hade det medicinska ansvaret, och övrig personal "för den fantastiska omsorg som vi har fått".

Han fortsatte att berätta att kronprinsessan mår strålande:

-Hon är så lycklig. Allting har gått väldigt bra. Både lilla dottern och kronprinsessan mår väldigt bra.

Prinsen medgav att det varit ganska nervöst.

-Det är alltid förenat med vissa risker när man ska förlösa ett barn.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia fick nyheten hemma på Drottningholms slott. Inte heller prins Daniels föräldrar var på plats.

-De är väldigt glada, sade prinsen om far- och morföräldrar och fick flera gånger på fotografernas begäran måtta med händerna för att visa hur stor dottern är. -Som alla förstår nu har vi ett väldigt stort behov av att få vara bara vår lilla familj och njuta av den här för oss väldigt nya situationen. Ni är väl med på det, att vi får lite utrymme för att ta vara på det som har hänt? undrade prinsen med ett leende.

Den församlade journalistkåren svarade med tystnad.

Prinsen klippte navelsträngen och Lennart Nordström var imponerad över parets agerande under förlossningen:

-Det är fantastiskt att se deras trygghet och tillit till varandra.

Vid fredagens konselj på Stockholms slott kommer barnets namn att tillkännages.

Sverige har haft tre drottningar på tronen: Margareta 1389-1396, Kristina 1632-1654 och Ulrika Eleonora 1718-1720.

Om inget oförutsett inträffar blir Victoria nästa drottning och därpå följer hennes nyfödda dotter. Men då är vi förmodligen långt in i det 21:a århundrandet med tanke på de långlivade Bernadottarna.

-Vi kunde konstatera att kungadömet Sverige nu står inför en ny era av drottningar, sade en märkbart glad Fredrik Reinfeldt till svenska journalister i London efter ett möte med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon på en konferens om Somalia. -Jag vill framföra min och hela regeringens hjärtliga gratulationer till kronprinsessan Victoria, prins Daniel och Sveriges nya prinsessa. Det här är en glädjens dag, sade statsministern.

Dagen efter en kunglig födsel hålls en vittnesbekräftelse. Vid den traditionella ceremonin visas barnet upp för talmannen, statsministern, riksmarskalken samt överhovmästarinnan som undertecknar ett vittnesdokument med namn och sigill.

Överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister är den som ska bära in barnet i morgon under ceremonien i Haga.

-Jag bär in bebisen och visar upp henne för de tre höga herrarna i Sverige, säger Alice Trolle-Wachtmeister till TT.