Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Familjen Carling i blåsväder

Carling Family Band, med folkkära Gunhild Carling i spetsen, har avbokats från musikframträdanden sedan hennes två bröder protesterat mot flyktingboenden, skriver Helsingborgs Dagblad.

Carling Family Band avbokas nu av dansevenemanget The Snowball, som arrangeras i Stockholm i jul. Orsaken är, enligt evenemangets Facebooksida "det som framkommit under de senaste dagarna om medlemmar i familjen Carling", skriver Helsingborgs Dagblad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Även dansfestivalen Revival i Malmö har i dagarna avbokat Carling Family Band, enligt tidningen. Där blev lösningen att enbart Gunhild Carling uppträder, tillsammans med ett annat band.

Högljudd protest mot asylboende

Bakgrunden är att hennes bröder Max och Ulf Carling, som är medlemmar i bandet, har protesterat högljutt mot ett planerat boende för åtta ensamkommande flyktingbarn i den lilla orten Ingelsträde.

I egenskap av ordförande i bygdeföreningen skrev Max Carling ett brev till kommunen i förra veckan, där han framförde en protest. Det hela utmynnade i ett möte med kommunalråd i Ingelsträde gamla skola, något som både Helsingborgs Dagblad och SVT Nyheter Helsingborg har rapporterat om.

"Har aldrig träffat personer med så främlingsfientliga åsikter"

- Jag har under mina 13 år som kommunstyrelsens ordförande aldrig träffat personer med så främlingsfientliga åsikter, säger Höganäs kommunalråd Peter Kovacs (M) till SVT Nyheter Helsingborg efteråt.

En bild som han inte delar med Max Carling, som inte anser att något främlingsfientligt yttrades på mötet.

Läs också: Kulturskolan tvekar om Carling-konsert

Spelade klarinett för att störa möte

Bråket slutade dock inte där. Utspelet möttes av kritik från andra medlemmar i bygdeföreningen som inte hade något emot flyktingboendet, skriver Helsingborgs Dagblad. Enligt tidningen störde Max Carling och hans bror Ulf Carling medlemmarnas möte genom att spela klarinett och provocera både bybor och närvarande reporter.

Hela styrelsen för Ingelsträde bygdeförening har avgått efter stridigheterna. Ett stormöte hålls på måndag.

Fick frågor om faderns nazistbakgrund

Det har stormat tidigare kring Carlings. För några veckor sedan uppmärksammade tidningen Hallands Nyheter att Gunhild Carlings pappa Hans Carling, också han jazzmusiker och en del av familjeorkestern, har en bakgrund i naziströrelsen, där han var en tongivande talare på 1990-talet. Han lämnade senare rörelsen.

Då Gunhild Carling fick frågor om detta i samband med att hon och bandet skulle spela med elever från kulturskolan i Varberg var hon mycket tydlig med att bandet håller isär musik och politik.

"Musiken är helt opolitisk"

- Jo, men du ska veta en jätteviktig sak. Det är att musiken är helt opolitisk. Vi är jättehårda med att vara opolitiska. Det är ett stenhårt, urballat läge i Sverige i dag där grupper står mot grupper och vi är jättetydliga med att vi inte ingår i den indelningen. Det är viktigt att det finns delar i samhället som är opartiska, och det är verkligen vi, säger hon till Hallands Nyheter.

FAKTA: Gunhild Carling är en svensk jazzmusiker och multiinstrumentalist, som fått brett genomslag genom tv-program som Allsång på Skansen och Let's dance. Hon har även varit värd i Sommar i P1.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.