Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1296817.jpg

Familjen

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Modern västsvensk husman

Modern västsvensk husman

Familjen

Arkivgatan 7

031-20 79 79

Öppet mån–tor: 18–24,

fre –lör: 17-01

restaurangfamiljen.se

Medianpris huvudrätt: 217 kronor. Trerättersmeny Kvällsmat 335 kronor. Trereättersmeny Familjen 455 kronor.

Krögare: Björn Persson.

Köksmästare: Patrick Rutten.

Maten: Västsvensk gastronomi med fokus på närodlade och svenska råvaror.

Drycken: Fyllig lista med viner från hela världen och stor möjlighet att köpa glasvis. Dessutom roliga drinkar och ett brett urval lokala ölsorter.

Vegetariskt: Ja.

Stämningen: Bubblande, kosmopolitisk och samtidigt varmt välkomnande.

Ljudnivå: Sorligt utan att för den skull bli stimmigt.

Tillgänglighet: God.

Uteätarnas nota för två: Två förrätter, två huvudrätter, två desserter, två glas champagne, vinpaket, öl, dessertvin, vatten, kaffe: 1 374 kronor.

Ni vet känslan när det är dags att göra om hemma. Det som tidigare kändes nytt och fräscht har som över en natt blivit slitet, nedsuttet och omodernt. När Familjen öppnade sitt ”vardagsrum för storstadsmänniskan” 2009 var det ett spännande och välbehövligt tillskott till restaurangutbudet i Göteborg. Här möttes människor i alla åldrar för en drink, tilltugg eller en vällagad måltid som inte tömde plånboken. Björn Perssons prisade alternativ till sin egen stjärnkrog Kock & Vin vann direkt våra hjärtan. Men man kan fråga sig hur framtiden för Familjen kommer se ut nu när fina storasyster har stängt för att senare i år öppna igen som den nya gourmetrestaurangen Koka. Lite modernare och lite billigare. Ungefär som Familjen, eller? Det är inte utan att man undrar.

Men skulle Familjen försvinna så skulle det vara synd. Trots att det gått mer än fyra år sedan premiären och inredningen visserligen börjar bli lite sliten så behandlas varje gäst fortfarande som den första och maten köket levererar känns rätt i tiden.

Denna vinterkväll blir vi välkomnade och inbjudna som om vi vore gamla bekanta. Bemötandet värmer och ger en alldeles utmärkt start på kvällen. Trots det rika urvalet av spännande drinkar satsar vi på var sitt glas klassisk champagne, Veuve Cliqout för 115 kronor, medan vi snabbt orienterar oss i menyn. Familjen gör det enkelt för oss och vi bestämmer oss för att satsa på var sin trerättersmeny. En lite dyrare variant för 455 kronor, kallas Meny Familjen, och en billigare för 335 kronor som kallas Kvällsmat. Den ena av oss väljer tillhörande vinpaket, 275 kronor, medan den andra dricker öl till maten vilket verkar uppskattas av vår tillmötesgående servitris som genast ser det som en utmaning att hitta just rätt ölsorter.

Det börjar bra. Den eleganta tallriken, rikligt lastad med löjrom från Vänern, härligt tjock gräddfil och två knaprigt smörstekta bröd, är en ren fröjd att äta. Till det fortsatt bubbel. Kvällsmatsmenyn börjar i sin tur med en klassisk spenatsoppa med ägg och lax. Soppan är kanske lite inställsam i sin gräddighet men med tillbehören blir det riktigt bra. Soppan serveras med ett lokalt veteöl från Göteborgsbryggarna Beerbibliotek, vilket visar sig vara ett utmärkt val.

Den hängmörade entrecoten från Dalsjöfors serveras tillsammans med tunna skivor av oxhjärta och rödbetor. Till det rödvinsky, rökt märg och potatispuré. Det är en enorm portion vilket ger intrycket att ett mindre köttberg tornar upp sig på bordet. Entrecoten är dessutom väl mager och därmed lite trist medan oxhjärtat och sötman i rödbetan gör sitt för att verkligen lyfta anrättningen. Det dillbakade kalvhögrevet som har tillagats på låg värme i nio timmar serveras med vitkål och rostad morot. Köttet är mört och smakerna fint avvägda. Här har man verkligen tagit tillvara på säsongens svenska råvaror. Båda varmrätterna får god hjälp av utmärkta dryckesval: ett fylligt Côtes de Rhône, Nature, samt ytterligare lokalt öl från Poppels bryggeri i Mölnlycke.

Avslutningen i form av en Läcker och frisk havtornskompott serverad med muscovadoglass, färskostkräm och frasiga bitar nougatine är nästan en fullträff. Enda invändningen är att det kanske är lite tillkrånglat med för många ingredienser och smaker. Den mer klassiska chokladkrämen med pocherat päron och vaniljglass rundar i sin tur av fint utan att direkt överraska. Allt rikligt tilltaget, nästan i överkant, men det är svårt att klaga på för mycket mat.

Björn Persson kan ta det lugnt med renoveringstagen på Arkivgatan. Här är det nu inbott och känns fortfarande som hemma.

Allra bäst: Omsorgen om både gäster och råvaror.

Kan bli bättre: Den stabila menyn hade mått bra av något mer överraskande för smaklökarna.

TOTALT 21

Förrätt: 4/5

Varmrätt: 8/10

Efterrätt: 4/5

Service: 5/5

Mest läst