Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Faluröd idyll i skogsbrynet

Bostadsrätterna i Öjersjö är en ny variant av sörgårdsidyll. Här har man inspirerats av klassiska rödfärgade ladugårdar och lador. Området har fått Partille kommuns byggpris 2011. I motiveringen heter det bland annat att det är en modern tolkning av västsvensk agrar byggnadstradition.

I eftermiddagssolen leker Emilia, snart tre år, med en kompis på gården under överseende av mamma Ulrika Stålhammar. Familjens lägenhet har förmiddagssol på uteplatsen på kökssidan och kvällssol på vardagsrumssidan.

– Det är en fin lekyta mellan husen, det är bra när det är mycket barn. Vår dotter Emilia har en kompis tvärsöver gården, de leker jättemycket. Vi grannar kommer tätt inpå varandra, men i det här skedet av livet vill man ha det så, det är en väldig trygghet för barnen, säger Ulrika.

Alla flyttade in nästan samtidigt i bostadsrätterna för knappt två år sedan. Nästan alla är i ungefär samma ålder och i samma fas i livet.

– Det gick ganska fort att lära känna varandra, mycket får man via barnen. Vi träffas och käkar och grillar tillsammans. Och jag kan inte klaga på grannarna, det är en skön stämning här, säger Robert Börjesson Stålhammar.

I området finns 28 bostäder, fördelade på radhus och lägenheter.

HSB Göteborg har, tillsammans med Abako arkitektkontor, fått Partille kommuns byggpris 2011 för husen.

Arkitekten Lena Amstrand, som ritat området, berättar att när hon kom hit första gången var det ett vackert jordbrukslandskap med betande hästar, stenmurar, skogsbryn och kullar.

– Vi hämtade därför inspirationen från gammaldags bondgårdar, stora byggnader där man har allting, djur, fordon och maskiner. Vi försökte att inte plottra sönder för mycket som det ofta blir i småhusområden, vi ville ha rejäla byggnader med lägenheter i, säger hon.

De långa raka husen är grupperade två och två med en gård mellan där alla kan träffas. Vackra planteringar med perenner designade av trädgårdsarkitekten John Tizzard, bonar in och ger skydd. Husen ligger i solfjädersform så att man ska se den gamla stenmuren i skogsbrynet.

I husen finns en genomgående portik som påminner om ingången till en loge, mycket för att barnen ska kunna gå igenom och leka på båda sidor av huset. Lägenheterna på andra våningen når man genom en trappa i portiken.

Det krävdes en speciallösning för att få bra ljus till lägenheterna på övervåningen.

– Vi drog upp de fyrkantiga frontespiserna, takkuporna, och det blev väldigt fräckt för det kommer in enormt mycket ljus i lägenheterna på det viset, säger Lena Amstrand.

I en av lägenheterna på övervåningen bor Catrin Gylling, som är ordförande i bostadsrättsföreningen, och hennes man Marcus. Lägenheten har snedtak och är öppen upp i nock. Det är mycket ljust tack vare de uppbyggda takkuporna och fönster som ligger i snedtaket.

Snedtaken och de djupa fönsternischerna ger lägenheten karaktär.

Golvytan är lika stor som i lägenheterna i bottenvåningen, 90 kvm, men snedtaket gör att den golvyta som räknas är 87 kvm. Egentligen är lägenheten planerad som en trea men Catrin och Marcus har satt in en extra vägg och fått en fyra.

– Det känns inte som att bo i lägenhet, det känns mera som att bo i ett radhus, vi har inga väggrannar; åt ena hållet är det trappuppgången, åt andra hållet är det gavel med utsikt mot naturreservatet, säger Catrin.

Som alla GP Bostad pratar med i bostadsområdet berömmer Catrin och Marcus läget, nära till stan och nära till naturen. Delsjöns naturreservat börjar alldeles bortom stenmuren, Stora Hålsjön med badplats ligger nedanför och det är bara några minuters promenad till en naturbadplats i Stora Kåsjön. Golfbanan som ligger bredvid bostadsområdet blir till längdskidåkningsområde när det fallit snö.

– Vi gillar att det är naturreservat alldeles intill så att det blir inte fler hus. Och man kan gå ut i skogen här och gå ända till Skatås och Ugglemossen ligger nära, säger Catrin.

Till stan kan man ta sig med buss, bil eller cykel. Busshållplatsen är ett par hundra meter bort, och det tar 20 minuter in till Korsvägen.

Marcus cyklar till jobbet i Rosenlund varannan dag, varannan dag tar han bilen. Cykelvägen till stan går genom Delsjöområdet, förbi Bertilssons stuga och Delsjöarna. Det tar honom 32 minuter dit och 42 minuter hem då det är uppför.

– Jag trivs väldigt bra här, jag trodde vi skulle sakna stan mer än vi gör. Närheten till Delsjöområdet gör att jag har börjat cykla mycket i skogen, säger han.

Tvärsöver vägen från de långa raka husen ligger de två svängda radhuslängorna.

– Det var en liten kulle som vi ville bevara och då lät vi husen slingra sig runt den för att vi inte skulle behöva spränga. Det blev vackert att husen följer landskapets kurvor, säger arkitekt Lena Amstrand.

Radhusen är på 123 kvm och fem rum och kök; en svängd trappa leder upp till den andra våningen med snedtak.

I ett av radhusen bor Anna Forsell Antonsson och Christoffer Antonsson med de livliga pojkarna Elliot, 4, och Ludvig, 2, samt katten Lorrie.

– Det är lite lantligt och ändå nära Göteborg, och mycket nära golfbanan, det är därför min man Christoffer bor här, säger Anna och skrattar.

Utanför den lilla trädgården ser man en äng och en liten damm.

– Det passar oss bra att bo här i bostadsrätt. Perfekt boende när man har små barn, det är många andra barn här och man behöver inte ägna hela helgerna åt att greja med huset och trädgården, säger hon.

Både lägenheter och radhus är byggda som passivhus, HSB:s första i Sverige. Husen är så täta och välisolerade att de värms av dem som bor i husen, lampor, vitvaror, köksmaskiner och elektronik, utom när det blir några minusgrader, då finns det elvärme som hjälper till. Det går att ställa in vilken temperatur man vill ha så inte temperaturen sjunker för mycket om man exempelvis åker bort på vintern. Dessutom finns solfångare på taken för tappvarmvatten.

Att det här är passivhus märks knappt, bara att det är djupa fönsternischer på grund av att det är tjock isolering i väggarna. Fönstren har högt u-värde så trots att det inte finns några radiatorer blir det inget kallras.

– Det enda är att man måste vara noga med att stänga fönster och dörrar på vintern, säger Robert Börjesson Stålhammar.

Mest läst