Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Arborelius.jpg
Biskop Anders Arborelius.

Fall av övergrepp i katolska kyrkan

Katolska kyrkan i Sverige har tagit emot två anmälningar om sexuella övergrepp på minderåriga. Övergreppen ägde rum på 1940-talet respektive "något senare". Sedan tidigare har bara ett fall blivit känt.

Offren har själva tagit kontakt med kyrkans överhuvud i Sverige.

-Jag vill först uttrycka att jag ber dem om förlåtelse för allt de har fått lida för detta och säga att vi från kyrkans sida verkligen är oerhört ledsna och vill uttrycka vår solidaritet och vårt deltagande. Vi förstår att det här är något som de fått bära med sig och som vållat dem mycket lidande, biskop Anders Arborelius, svenska katolska stiftets överhuvud.

Mejl om övergrepp

Arborelius säger att det är två enskilda mejl som på tisdagen nått honom om övergrepp. Han vill inte berätta mer om övergreppen, men i det ena fallet ska de ha begåtts under 1940-talet, i det andra uppskattar han tiden till 1960- och/eller 1970-tal. Ett av övergreppsfallen ska ha skett i Stockholm.

Vid en pressträff på kvällen sade Arborelius att hans intuition och känsla samt tonen i mejlen gör att han tror att det ligger någonting bakom anklagelserna om övergrepp.

-Jag bedömer att det inte är människor som för ros skull säger det här, sade han.

Ingen av de utpekade två prästerna är längre i tjänst och en av dem är troligen död.

För tre år sedan begärde och fick ett offer en ursäkt för övergrepp som begåtts av en präst för 50 år sedan.

Många fall internationellt

På senare tid har det uppmärksammats i många länder att företrädare för katolska kyrkan har begått sexuella övergrepp. Irland är det värsta exemplet. Där har flera biskopar erbjudit sig att avgå, sedan sexövergrepp med tiotusentals offer under flera decennier avslöjats. Den av regeringen beställda Murphyrapporten fastslog i november 2009 att kyrkan fram till mitten av 90-talet aktivt dolde systematiska övergrepp.

Sedan en övergreppshärva på en jesuitskola i Berlin kommit i dagen i januari har hundratals andra offer trätt fram i Tyskland. I USA hittade en utredning 2004 över 10 000 människor som anklagade präster för övergrepp åren 1950 till 2002.

Anmälningar om övergrepp har nyligen gjorts även i exempelvis Norge, Italien, Danmark, Österrike och Nederländerna.

Mest läst