Faktumgalan prisade starka insatser

Faktumgalan bjöd på jubel, glada pristagare och påminnelser om att livet inte alltid tar en spikrak väg.

ANNONS
|

När Petra Marklund avrundade Faktumgalan med en känslosam Trubbel, blev det avslutningen på en kväll fylld av starka budskap, musik och en viss dos humor. Men allvaret och verkligheten utanför den fullsatta teatersalongen fanns alltid närvarande, inte minst drabbande var de kortfilmer om olika Faktumförsäljare som spelades upp.

Artister och prisutdelare i all ära, Faktumgalans huvudpersoner var förstås kvällens pristagare, som alla fick glänsa i rampljuset på Stadsteaterns stora scen.

Sarah Britz, chefredaktör på Faktum, betonar galans roll.

- Första Faktumgalan var 2014. Syftet känns viktigare och viktigare. Det känns bra att stötta organisationer som kämpar för social hållbarhet på lång sikt med de här donerade pengarna. Klyftorna och segregationen ökar i vårt samhälle och galan är viktig för att lyfta fram människorna som jobbar med detta.

ANNONS

Alla Faktumförsäljare som ville var välkomna till galan och under kvällens presenterades också två fonder vars medel ska komma försäljarna till gagn, Faktumfonden och Vårdfonden.

El Sistema prisades

Första priset att delas ut var Årets Integration som gick till El Sistema, musikrörelsen med rötterna i Venezuela men som växt sig stort också i Sverige och inte minst i Göteborg, där El Sistema Sverige startades i med inspiration av Gustavo Dudamel, som då arbetare med Göteborgs Symfoniker.

Det var en överlycklig Camilla Sarner från El Sistema Sverige som under publikens jubel fick hämta priset. Det var hon som startade El Sistema Sverige för nio år sedan, en verksamhet som idag växt och finns på 30 kulturskolor runt om i Sverige.

- Musiken bryter utanförskap, musik ger oss ett bättre liv, sa Camilla Sarner i sitt tacktal.

Nästa pris att delas ut blev Årets utbildningsinsats, som gick till Läxhjälpen, en icke vinstdrivande stiftelse som ger gratis läxhjälp i socioekonomiskt utsatta områden med visionen att alla barn ska ha förutsättningarna för att klara av skolan. Läxhjälpen har hittills nått över 5 000 barn, som får stöd i skolarbetet av utvalda och avlönade högskolestudenter.

Hälsningar från New York

Stort jubel i publiken blev det också när Stina Velocette delade ut pris i hederspriskategorin Årets opinionsbildare. Utmärkelsen gick till Tarana Burke, kvinnan bakom hashtagen metoo. Hon var inte på plats i Göteborg under kvällen, men hälsade med ett förinspelat inslag från New York.

ANNONS

I hederspriskategorin Årets avslöjare hade GP chans till vinst med reportaget om Hedersflickorna, men fick se sig slaget av Mathias Ståhle på Eskilstuna-Kuriren. Hans granskning Den svenska trollfabriken beskrev Granskning Sverige, som lurar till sig intervjuer med fejkade identiteter för att sedan sprida hat och hot mot politiker, journalister och allmänhet.

Mathias Ståhle var på plats för att ta emot priset, och talade om vikten av det redaktionella samarbetet och om glädjen i att en mindre tidnings arbete uppmärksammas även av andra.

- Alla känner till att man pratar om tidningsdöden. Att man då satsar på kvalitetsjournalistik känns viktigt och detta är ett kvitto på att det lönar sig att arbeta sig ur krisen.

Innan det var dags för kvällens sista pris, Årets sociala entreprenör, klev Ulf Dageby upp på scenen och körde en bejublad version av Främling.

Årets sociala entreprenör blev Tris, Tjejers rätt i samhället, som arbetar med förebyggande insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck.

ANNONS