Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

syd350c1.jpg

Facklig kritik mot budgeten

Ledande fackförbund är kritiska mot regeringens budget. Bland annat sågas den sänkta bolagsskatten, samtidigt som regeringens prognos ifrågasätts. Svenskt Näringsliv, däremot, ger huvudsakligen tummen upp.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Regeringens höstbudget präglas av brist på offensiv handlingskraft, enligt IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

"Att inte låta någon del av reformutrymmet komma de arbetslösa och sjuka till del är både omoraliskt och oacceptabelt", skriver Ferbe i ett pressmeddelande.

"Det är anmärkningsvärt att regeringen inte tar chansen att bekämpa massarbetslösheten när 400 000 personer står utanför arbetsmarknaden. Regeringens budgetproposition har stora brister och kommer inte att ge de nya jobb som behövs. En bra sammanfattning av den här politiken är "noll jobb"", skriver LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i en kommentar.

Fackförbundet Unionen är också kritiskt och sågar sänkningen av bolagsskatten.

"Det kan visa sig bli ett kostsamt och ineffektivt sätt att hantera företagens verkliga utmaning - att hitta rätt kompetens.

Sacos ordförande Göran Arrius är generellt positiv till regeringens investeringar, men är samtidigt också kritisk mot storleken på sänkningen av bolagsskatten.

"Överhuvudtaget är det dags att göra en ny stor skatteöversyn, systemet har eroderat till en schweizerost som håller skattekonsulterna i arbete", skriver han i en kommentar.

Dessutom ifrågasätter Arrius de prognoser finansminister Anders Borg bygger sin budget på.

"Man kan undra över att finansministern är så optimistisk jämfört med andra bedömare"

Mer positiv är Svenskt näringslivs vd Urban Bäckström. Bäckström välkomnar särskilt satsningar på infrastruktur, forskning och utbildning, men är samtidigt fortsatt kritisk mot de omstridda förändringarna i ränteavdragen.

Den sänkta bolagsskatten beskrivs också som bra för att öka attraktionskraften i en global konkurrens om investeringar av Bäckström.

Branschorganisationen Fastighetsägarna riktar också kritik mot förslaget om begränsningar av ränteavdragen.

Förslaget skapar stor osäkerhet för fastighetsbranschen, som är mycket kapitalintensiv jämfört med andra delar av näringslivet, enligt Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna. Reglerna "skapar en osäkerhet för företagen och kan därmed bidra till att nödvändiga investeringar uteblir", skriver han.

Svenska Riskkapitalföreningen (SVCA) vill se fler förslag som gynnar mindre företag och nyföretagande.

"Förslaget till sänkt bolagsskatt gynnar ju endast stora bolag med stora vinster och inte entreprenörer som kämpar med att få sin verksamhet att gå runt. Det är de små företagen som måste få förutsättningar att växa för att klara tillväxten och sysselsättningen och därför hade det varit bättre att sänka arbetsgivaravgifterna", skriver SVCA:s vd Marie Reinius.

Mest läst