Peter Annerback.
Peter Annerback.

Fackbasen hotad efter hamnblockad

ANNONS
|

Blockaden betraktas som en politisk strejk och enligt ett domslut i Arbetsdomstolen får den pågå max en vecka och avslutas därför den 29 juni.

- Jag utesluter inte att det kan bli fler aktioner, säger Peter Annerback, ordförande för Svenska Hamnarbetarförbundets avdelning 4 i Göteborg.

Blockaden omfattar alla svenska hamnar.

- Syftet är att förmå Israel att ta bort blockaden mot Gaza och att få fram en oberoende utredning om vad som hände under Ship to Gaza.

När Israel bordade den så kallade Frihetsflottiljen sköts nio människor ihjäl på ett turkiskt fartyg.

I Göteborgs hamn identifierades omedelbart ett tiotal containrar med både israelisk import och export, vilket är fler än väntat med tanke på att stridsåtgärden varit känd i tjugo dagar. Samtliga har avskilts och kommer att stå orörda tills blockaden avslutas vid midnatt den 29 juni. Viktig medicinsk utrustning får dock dispens.

ANNONS

Fler aktioner mot Israel pågår runt om i världen.

- Bland annat så stoppades ett fartyg från ett Israeliskt rederi i USA och även i Sydafrika har förkommit blockader, säger Peter Annerback.

De flesta reaktioner som kommit till Svenska Hamnarbetarförbundet har varit positiva, säger Peter Annerback, ordförande för Svenska Hamnarbetarförbundets avdelning 4 i Göteborg. Från israeliskt håll har det varit tyst.

Men blockaden har tagit en allvarlig vändning.

Förbundsordförande Björn A Borg har blivit hotad. Hotet kom via brev förra veckan och är polisanmält.

- I brevet stod att de skulle besöka mig under sommaren. Det var väldigt tydligt att det handlade om vår blockad, säger Björn A Borg.

Några speciella försiktighetsåtgärder har han inte vidtagit. Han har heller inte fått några råd från polisen.

- Jag har inte varit utsatt för hot tidigare men vi vet att det förekommer i liknande sammanhang. Vi vill inte göra någon större affär av hotet, det bara triggar i gång andra. Det finns heller inga planer på att avblåsa blockaden, säger Björn A Borg.

Israel exporterar frukt, grönsaker, kryddor, blommor, hudvårdsprodukter och hushållsapparater till Sverige. Från Sverige går fordon, mediciner och sjukvårdsmateriel. Läkemedel är undantagna blockaden.

I Norge ställdes blockaden in när den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahos besked om lättnader av blockaden mot Gaza kom.

ANNONS

Israels ambassad tror inte blockaden får någon större effekt och tillbakavisar kritiken mot hanteringen av Ship to Gaza.

- Israel anser sig ha rätt att inspektera alla fartyg som anländer. Det enda Hamnarbetarförbundet gör är att de hjälper Hamas och de är de enda hamnarbetarna i hela Europa som genomför en blockad mot Israel, säger Patrik Lundh, pressekreterare på Israels ambassad.

Israel anser att blockaden mot Gaza är hävd, undantaget vapen och krigsmaterial.

- Alla transporter ska gå via landvägen in i Gaza. Blockaden från hamnarbetarna i Sverige får bara ytterst marginell ekonomisk effekt. Poliskt innebär det att de stödjer Hamas, säger Lundh.

ANNONS