Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  F-kassan gillar "stupstock"

  Försäkringskassan är positiv till förändringarna i sjukförsäkringen, som de menar har lett till att sjukskrivna får bättre och snabbare hjälp. Men de rödgröna fortsätter att kritisera ”stupstocken”.

  – Att man är sjukskriven en kortare tid innan man går tillbaka till arbete tror jag är positivt för alla inblandade. Folk hamnar inte mellan stolarna på samma sätt längre och man får snabbare hjälp att bli frisk. Förut kunde ärenden ligga hur länge som helst och varken vården eller arbetsgivaren hade något driv i frågan, säger Stig Orustfjord, överdirektör vid Försäkringskassan.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Regeringen har fått hård kritik för sina nya sjukskrivningsregler, den så kallade rehabiliteringskedjan. Men när Försäkringskassan utvärderat effekterna i en rapport till regeringen är budskapet huvudsakligen positivt.

  Sedan rehabiliteringskedjan infördes i juli 2008 har handläggningen förbättrats, sjukskrivningstiden har blivit kortare och de påbörjade sjukfallen har minskat, enligt Försäkringskassan. De nya tidsgränserna i kedjan har bland annat gjort att sjukskrivnas arbetsförmåga utreds snabbare och att samarbetet mellan de olika aktörerna blivit bättre.

  – Det är glädjande att fler aktörer gör det de ska i tid. Det är bland annat tidsgränserna som har gjort att alla aktörer är mer rädda om den sjukskrivnes sjukpenningdagar, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

  Socialdemokraterna fortsätter dock att kritisera den bortre gränsen i sjukförsäkringen, den så kallade stupstocken. De är mycket kritiska till att personer som uppnått det maximala antalet sjukdagar utförsäkras, och tycker inte att sjuka ska behöva oroa sig över att bli utförsäkrade.

  – Tidsgränser i sig är ju inget problem, men här utförsäkras ju människor, oavsett om de är friska eller inte. Stelbenta tidsgränser och utförsäkring gör att människor som är sjuka tvingas lämna sjukförsäkringen – även om de inte har återfått arbetsförmågan, säger Veronica Palm (S).

  Men Försäkringskassan ställer sig nu på regeringens sida. Enligt Orustfjord var Sverige innan rehabiliteringskedjan infördes 2008 ett av de få länder i Europa som inte hade någon ”bortre parentes” i sjukförsäkringen.

  – Vi tycker att det är bra att det finns en gräns för hur länge man får vara sjukskriven. Det gör att man dag ett börjar fundera på hur man ska kunna lämna systemet och gå tillbaka till arbete, säger han. (TT)

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.