Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Försäkringskassan

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

F-kassan behöver 2,5 extramiljarder

Försäkringskassan vill överskrida anslaget för sjukpenning med 2,5 miljarder kronor i år. Allt fler sjukskrivs, och kvinnorna är dubbelt så många som männen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det har varit svårt för oss att förutse den här uppgången, säger Ulla Östman Krantz, prognossamordnare på Försäkringskassan, till Dagens Nyheter.

Återvändare till sjukförsäkringen ligger bakom en mycket stor del av de ökade utbetalningarna från Försäkringskassan under årets andra hälft.

Enligt reformen från 2008 prövas långa sjukskrivningar halvårsvis för att se om den sjukskrivne bland annat med Arbetsförmedlingens hjälp kan återgå till någon form av arbete. Om det inte går förs denne tillbaka till sjukförsäkringen.

70 procent av dessa återvändare är kvinnor enligt socialdepartementets beräkningar. Varför två tredjedelar av alla med sjukpenning är kvinnor - vilket varit fallet i flera decennier - utreds nu av Försäkringskassan.

Det finns en rad förklaringar till varför sjukskrivning är dubbelt så vanligt bland kvinnor än bland män.

-Arbetsfaktorer dominerar, som att många kvinnor har tunga jobb i vården och att de dessutom jobbar en timme mer hemma än vad männen gör. Det blir en ackumulerad trötthet som sätter sig i axlar, armar och ländrygg, säger Mats Hagberg, professor och överläkare vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet.

Sjukdom i rörelseorganen är också den vanligaste orsaken till sjukskrivning, följd av psykiska problem.

-Jag tror också att kvinnor med slitsamma jobb har svårare än männen att få chefen att ändra på arbetsmomenten, säger Hagberg.

Enligt senaste prognosen kommer det under året att betalas ut närmare 21,5 miljarder i sjukpenning. Anslaget är på 19 miljarder.