Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

463012.jpg
Poliser på plats i Nordstan i samband med bombhotet.

Förundersökningen mot polisen läggs ner

Polisen begick inga brott vid det brutala ingripandet mot tre oskyldiga familjer i samband med bombhotet mot Nordstan i oktober.  Förundersökningen mot polisen läggs ned.

Överåklagare Björn Ericson vid riksenheten för polismål har utrett polisens dramatiska ingripande mot tre familjer i samband med bombhotet mot Nordstan i oktober förra året.

Han konstaterar att polisen begått vissa fel i samband med ärendet men att ingen enskild polisman kan lastas för detta. De misstag som enskilda begått är enligt åklagaren att betrakta som ringa. Han har därför beslutat att förundersökningen ska läggas ned.

Det var tidigt på morgonen den 30 oktober när familjerna låg och sov som en stor insats med beväpnade poliser tog sig in i deras hem. Barnen i familjerna ska ha blivit vittnen till hur deras föräldrar tvingades ner på golvet av maskerade poliser som riktade vapen mot dem.

De tre män och den kvinna som greps i sina hem är släkt med varandra. De fördes till polisens lokaler på Aminogatan i Mölndal och männen fick då veta att de var misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Samtliga nekade och släpptes antingen samma dag eller dagen efter.

Misstankarna mot männen avskrevs och det dröjde inte länge innan förundersökningen mot dem lades ned. I stället var det polisens ingripande som skulle granskas av åklagare. Under de senaste fem månaderna har frågan om polisen gjort sig skyldig till tjänstefel utretts.

Piketstyrkans brutala ingripande har satt djupa spår hos de drabbade familjerna. Bland annat har några av barnen som blev vittnen till det dramatiska tillslaget behövt stöd från psykolog.

Mest läst