Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Förundersökningen mot Juholt läggs ner

Håkan Juholt fortsätter som partiordförande. Enligt Sven-Erik Österberg, ledamot i verkställande utskottet, var ledamöterna i det verkställande utskottet eniga i sitt stöd till partiledaren.

Det var ett riktigt maratonmöte. Socialdemokratins allra mäktigaste, ledamöterna i partiets verkställande utskott, satt i nästan sex timmar instängda på partiets kansli i Stockholm.

Ett mängd journalister huttrade i höstkylan utanför Sveavägen 68.

Efter en lång väntan kommer den första mötesdeltagaren ut genom dörren. Det är VU-ledamoten Sven-Erik Österberg, klockan ha nu hunnit bli 15.30.

Han får anstränga sig för att överrösta de samlade reportrarna.

– Vår partiordförande har meddelat att han är villig att fortsätta, säger Österberg.
– I och med att han är beredd att jobba vidare så har också VU sagt att då stöttar vi honom.

Förundersökningen nedlagd

Enligt Sven-Erik Österberg var utskottet enigt. Alla ville ge fortsatt stöd till sin partiordförande.

Vid 16-tiden kom också besked från åklagarmyndigheten om att förundersökningen mot Juholt läggs ner.

Håkan Juholt själv tog till orda på en presskonferens strax före klockan 16.00:

– Det finns så många människor i vårt land som med rätta ställer förhoppningar på Socialdemokraterna och på mig som ordförande, som så innerligt vill slå in en annan politisk inriktning än den som dagens regering för. Jag har gjort många av de människorna besvikna.
– Jag har gjort fel och i samma ögonblick som jag upptäckte det har jag försökt rätta till det.

"Inte försökt lura någon"
– Jag är ledsen för detta och jag ber alla om ursäkt som känner att jag svikit dem. Jag känner in i märgen den vrede och besvikelse som många känner. Jag kan bara upprepa att jag har gjort det jag har trott har varit rätt. Jag har inte försökt att undanhålla något eller lura någon.
– Jag började på morgonen med att presentera den idé om att jag har kraft, vilja för att lyssna, berätta och framför allt höra vad många människor tycker.


Håkan Juholt var vid presskonferensen noga med att poängtera att han är ensamt ansvarig för det fel han gjort med lägenheten.


– Jag är djupt ångerfull, jag är ledsen och sorgsen över att jag inte läste på och kände till denna regel, säger han.

Juholt fortsatte:


– Jag är nog sannolikt Sveriges mest granskade man, och så ska det vara. Jag har försökt fundera igenom, vad mer som kan finnas, och jag kan inte komma på något, jag har verkligen letat. Det vi nu står inför är att det möjligen bland 1000 reseanteckningar kan finnas tveksamheter eller felaktigheter vid två tillfällen. Jag ska försöka ta reda på vad det beror på.


Och precis som Juholt sa till pressen redan i morse så är han övertygad om att den senaste veckans händelser kommer att studeras och granskas i årtionden framöver.


– Jag kommer att få leva med detta hela livet.

Även partisekreteraren Carin Jämtin var med vid presskonferensen.

– Partiordföranden själv vill och orkar ge sig ut i landet och diskutera det som hänt och den politik vi vill föra. Vi stöder honom i det beslutet och det gör vi för att vi har förtroende för vår partiordförande, sade hon.

– Det är en lång väg tillbaka men vi är beredda att gå den.

En vecka utan motstycke

Medieuppbådet på Sveavägen har varit stort hela dagen, alla ville höra vad Juholt hade att säga.

– Han säger själv att det varit en vecka utan motstycke och att den kommer att utvärderas i årtionden, sade GP:s utsända Gunilla Grahn-Hinnfors.

Enligt Juholt har den här veckan satt spår hos Socialdemokraterna, hos medborgarna och hos honom själv.

En knapp halvtimme innan mötets början gick Leif Pagrotsky förbi GP:s reporter.

– Vad gäller Juholts förtroende sa han att det är det de ska diskutera i dag, och att han inte har några kommentarer. Men han säger att det är stora problem i partiet.
Gunilla Grahn-Hinnfors beskriver stämningen som sammanbiten när deltagarna i mötet samlades.

"Hårda krav"

Också Marita Ulvskog pratade med GP:s utsända.
– Vi kommer att ställa hårda krav på Håkan Juholt, sa hon men uppgav också att hon har förtroende för S-ledaren.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin gick in på mötet klockan tio i nio.
– Hon säger det är klart att förtroendet för Juholt är skadat, men att nu vill hon höra vad han har att säga och föra en dialog om hur partiet ska gå vidare. Hon säger också att det bara är Håkan Juholt själv som kan bestämma om han ska avgå eller inte, rapporterar Gunilla Grahn-Hinnfors.

Vid tiotiden var mötet i full gång. Gunilla Grahn-Hinnfors rapporterade från entrén till partikansliet.
– En man har ställt sig vid dörren med en skylt där det står; "Juholt är en amatör, vad gör Carl Bildt i Lundin Oil". Mannen är en socialdemokratisk gräsrot som tycker att Juholt visserligen har krånglat till det för sig men att han gjort bra ifrån sig i riksdagen. Han tycker att man däremot borde granska Carl Bildt mer, säger hon.

sy8a02c4.jpg
Leif Pagrotsky anländer till krismötet på Sveavägen. IF-Metalls ordförande Stefan Löfvén på väg in till krismötet. LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin utanför partikansliet i dag.Tore Wolff var en av många som häckade utanför S-kansliet på Sveavägen 68.
sy8a02c5.jpg
sy8a02c2.jpg
tore wolff

25 mars: Håkan Juholt väljs till partiordförande för Socialdemokraterna.
28 mars: Dagens Industri avslöjar att Juholts sambo Åsa Lindgren 2007 dömdes för bedrägeri mot sin tidigare arbetsgivare.
18 maj: Juholt svänger i fråga om att förlänga den svenska insatsen i Libyen. Han har tidigare hävdat att insatsen borde avslutas, något som fått kritik.
28 september: Partiets skuggbudget presenteras av Juholt och ekonomiske talespersonen Tommy Waidelich. Budgeten får skarp intern kritik och partiledningen tvingas backa på flera områden.
7 oktober: Aftonbladet kan visa att Juholt i flera år har fått ersättning från riksdagen för hela sin hyra, trots att han bodde med sin sambo.
10 oktober: Det framkommer att polisen har inlett en förundersökning mot Juholt för bedrägeri. Utredningen flyttas över till riksenheten för polismål.
12 oktober: Juholt uppges ha svikit sin partikamrat Morgan Johansson (S) genom att först backa upp ett förslag om temporära medborgarskap för invandrare – som Johansson gick ut och stödde – för att sedan backa.

(TT)

Namn: Håkan Juholt.

Ålder: 49 år.

Familj: Sambon Åsa Lindgren och två tonårssöner.

Bor: I Oskarshamn och i Stockholm.

Karriär: Journalist och fotograf på Tidningen Östra Småland 1981–1994, riksdagsledamot sedan 1994. Har varit sakkunnig på försvarsdepartementet, ledamot och ordförande försvarsberedningen, ledamot och ordförande försvarsutskottet, biträdande partisekreterare och tillförordnad partisekreterare, men petades av Mona Sahlin till förmån för Ibrahim Baylan.

Juholt valdes till partiledare för Socialdemokraterna i slutet av mars.

Tjänar: 144 000 kronor i månaden.

Mest läst