Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

9318b1024.jpg

Försvaret: Minst 60 Super-Jas behövs

Sverige behöver minst 60 stridsflygplan av den kommande så kallade Super-Jasmodellen. Det betonade Försvarsmakten i en offentlig utfrågning i riksdagen på i dag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt generallöjtnant Jan Salestrand är det ett minimum.

-Sverige behöver 60-80 stridsflygplan för att möta den tekniska och operativa hotbilden, sade ÖB Sverker Göranson.

Försvarsdepartementets statssekreterare Carl von der Esch uppgav att den totala kostnaden per år för systemet beräknas bli tre miljarder räknat från nästa år, det vill säga totalt 90 miljarder kronor. Av förvarets totala materielanslag 2013-2042 på omkring 400 miljarder kronor, beräknas 75 miljarder tas i anspråk av Super-Jas. Beräkningarna utgår från 60 plan.

Försvarsmakten redogjorde också för de alternativ som undersökts innan beslut fattades att förorda 60-80 plan av E-modellen. Att behålla nuvarande 100 plan av C/D-modellen skulle kosta totalt 60 miljarder till 2042. Att köpa 60 utländska plan skulle kosta 110 miljarder kronor.

Den nuvarande C/D-modellen skulle dock, enligt Försvarsmakten, inte klara sig särskilt bra i strid mot de plan som man kan väntas möta på 2020- och 2030-talen.

-Den skulle vara nedskjuten innan den ens sett något, sade Lars Hemrich, överstelöjtnant i flygvapnet.

Uppgraderingen till E-modellen bedöms bland annat öka Gripenplanets tid i luften och kapacitet att bära vapen med 50 procent.

Regeringen har av riksdagen begärt mandat att få köpa 40-60 plan. Beslutet fattas i december. Om antalet blir 60 måste enligt ÖB luftförsvaret kompletteras med till exempel mer markbundet luftvärn.

Försvarsmakten kunde inte närmare redogöra för vilka andra satsningar som behövs och vad de skulle kosta om antalet Super-Jas, den så kallade E-modellen av Jas 39 Gripen, blir 60.

De första Super-Jasplanen väntas vara operativa från 2023 och användas fram till 2042.

Mest läst