Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Försvararna sköter försvaret"

UD:s förre rättschef Carl-Henrik Ehrenkrona är Carl Bildts sändebud under rättegången mot Johan Persson och Martin Schibbye. Han säger att han tagit del av den bevisning som finns men inte värderat den.

När rättegången mot Johan Persson och Martin Schibbye startade på tisdagen satt den svenske juristen Carl-Henrik Ehrenkrona på första bänk tillsammans med Sveriges Etiopienambassadör Jens Odlander och de åtalades anhöriga. En tolk översatte fortlöpande det som avhandlades. Carl-Henrik Ehrenkrona har ett förflutet som rättschef på UD men är numera ambassadör vid Europarådet i Strasbourg. Ehrenkrona har utrikesminister Carl Bildts uppdrag att närvara vid rättegången och bistå den svenska ambassaden med de rättsliga frågeställningarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När den första rättegångsdagen var avklarad åkte Ehrenkrona tillsammans med annan svensk ambassadpersonal till ambassadör Jens Odlanders residens. Där summerade han sina intryck av förhandlingarna som pågick under dryga timmen.

- Det var inte särskilt dramatiskt det som hände. De svenska journalisternas advokater begärde att få ut allt bevismaterial som åklagaren hade. På det svarade åklagaren att allt bevismaterial fanns fogat till åtalet. Det fanns inget ytterligare.

Eftersom de två medåtalade etiopiensomalierna saknade advokat beslöt domaren att rättegången skulle återupptas på torsdag morgon. Dock kommer det att dröja länge innan dom faller. Mellan två och tolv månader är det antagande som den svenske ambassadören gjort vid upprepade tillfällen.

Det faktum att domaren beordrade åklagaren att ha sina vittnen beredda på torsdag morgon tolkades av Carl-Henrik Ehrenkrona som att det kommer att bli substantiella förhandlingar redan på torsdagen. Namnen på de vittnen som kommer att kallas har den svenska ambassadpersonalen fått ta del av. Några vittnen som kan komma ifråga är personer som var med vid den eldstrid när de två svenskarna greps i början av juli, alltså somalisk delstatspolis och personer ur den etiopiska säkerhetstjänsten NISS.

- Det kan vara sådana personer som tas fram, säger Jens Odlander.

Carl-Henrik Ehrenkrona säger att det finns en lista med den bevisning som kommer att åberopas.

- Nästa steg är att få insyn i materialet och det hävdar advokaterna att de inte har fått.

Har ni tittat på bevisningen?

- Vi har läst men inte värderat den, det är inte vår uppgift. Försvararna sköter försvaret.

Under tisdagens rättegång fanns en betydande utländsk närvaro. Drygt 15 länder var representerade, många av dessa på ambassadörsnivå. Bland annat fanns den amerikanske ambassadören Donald Booth på plats, Booth satt på raden rakt bakom Johan Perssons far Kjell.

- Det var glädjande att så många länder var där på ambassadörsnivå, säger Jens Odlander.

Sätter det ett extra tryck?

- Det betyder att det finns ett intresse för det här. Och ett intresse är alltid bra. EU gör ett schema för observationer av ett antal mål med anledning av den nya terrorlagstiftningen. Det kommer att ske en kontinuerlig observation.

Hur rättssäkert är Etiopien i dag?

- Det är klart att det är ett rättssystem som i likhet många andra har problem och brister. Men det gagnar inte saken att gå ut med någon kritik mot det etiopiska rättssystemet i dag, säger Carl-Henrik Ehrenkrona.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.