Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2
Götaplatsen för två år sedan.

Försumbar besparing på släckt timme

På lördag vill Världsnaturfonden att alla svenskar ska släcka ljuset en timme. Men besparingen är försumbar, enligt elbolagen.

För Världsnaturfonden är Earth Hour en symbol för människors engagemang för miljön. Man kallar det en klimatmanifestation.

Förra året manifesterade fler än någonsin – 135 länder och 5 000 städer deltog. Och varannan svensk släckte ljuset enligt organisationens egna uppgifter.

– Vi tror att minst lika många släcker som förra året och hoppas på att det blir ännu fler eftersom intresset för Earth Hour i år verkar vara ännu större. Och ännu viktigare är att så många gör mer än bara släcker, säger Barbara Evaeus på Världsnaturfonden.

Inte bara privatpersoner ställer upp utan även många företag. I Stockholm släcks alla fastigheter som är möjliga att släcka utan att människors säkerhet sätts på spel.

Hittills har kriminella element inte lyckats utnyttja den mörkare timmen för sina syften.

– Den där lilla stunden gör varken till eller från, säger Stefan Singman, biträdande chef för länskommunikationscentralen (LKC) i Stockholm efter att ha kollat med sina vakthavande befäl.

Och enligt de största elbolagen Fortum och Vattenfall har den uppmätta energibesparingen varit försumbar.

Earth Hour genomförs på lördag, den 31 mars, mellan 20.30 och 21.30.

Enligt Världsnaturfonden genomförs den för att uppmana makthavare världen runt om att ta klimatförändringarna på allvar. Aktionen ska "inspirera så många människor som möjligt att ta personligt ansvar för klimatet, varje dag, året runt."

Dagen har uppmärksammats sedan 2007 då Sydney-bor i Australien var först ut att släcka ljuset. Redan året därpå, 2008, hoppade flera andra länder på. Under 2011 deltog totalt 135 länder.

Källa: Världsnaturfonden (WWF) (TT)

Mest läst