Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Första vallokalerna har stängt

De första vallokalerna i delar av delstaterna Kentucky och Indiana stängde vid midnatt. Mitt Romney väntas ta hem segern i båda dessa delstater, men i senatsvalet kan Demokraterna ha en chans att plocka en plats då den republikanske kandidaten har uttryckt sig kontroversiellt kring abort.

Den första, begynnande rösträkningen i Indiana och Kentucky ger som väntat en stark ledning åt Romney. Med drygt 60 000 röster räknade har Romney fått mer än dubbelt så många som Barack Obama, enligt sajten Politicos sammanräkning.

Enligt en prognos från valmyndigheten i Obamas hemstad Chicago har mellan 70 och 75 procent av de röstberättigade i landets tredje största stad röstat, rapporterar den lokala CBS-kanalen. Det är högt med amerikanska mått mätt.

En stor klädaffär på huvudgatan Michigan Avenue har bytt ut skyltdockorna i fönstret mot enorma bokstäver: VOTE (rösta). Flera restauranger och nattklubbar i området Gold Coast lockar med egna valvakor.

Barack Obama har tillbringat valdagen på hemmaplan i Chicago medan Mitt Romney gjort ett sista ryck och kampanjat i först Ohio och sedan i Pennsylvania.

Vid ett kampanjcenter i Pittsburgh stannade Romney till för att tala med anhängare och delade samtidigt ut komplimanger till president Obama:

-Presidenten har bedrivit en stark kampanj, han är en bra man och jag önskar honom och hans familj allt gott. Han är en god far, och har varit ett bra exempel på en god far, men det är dags att byta riktning. Tiden är inne för en bättre morgondag, sade Romney enligt CNN:s liveblogg.

Obama besökte tidigare i dag ett av sina kampanjkontor och passade då på att gratulera sin rival till en "livfull kampanj".

-Jag vet att hans anhängare är precis lika engagerade och entusiastiska och jobbar lika hårt i dag, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Problem i valprocessen rapporterades på flera håll i USA under valdagen.

I Pennsylvania uppstod förvirring kring huruvida valdeltagarna skulle behöva visa id-kort med foto, ett krav som i oktober avslogs av domare i delstaten. Trots detta stoppades vissa väljare i Pennsylvania från att rösta för att de saknade id-kort, enligt medborgarrättsgruppen Lawyers' committee for civil rights.

I vågmästardelstater som Florida, Virginia och Ohio ställde långa väljarköer till bekymmer och skapade oro kring om alla som ville skulle hinna rösta. Liknande problem rapporterades från stormdrabbade New York och New Jersey, där det på vissa håll även saknades valsedlar, tekniken inte fungerade och vallokaler öppnade sent.

Själva röstning var på vissa håll mycket tidskrävande, med många olika frågor att ta ställning till. I Florida var vissa valsedlar upp till tolv sidor långa.

I Florida fick hundratals väljare så kallade "robot-samtal", där en röst upplyste dem om att valet var på onsdagen, skriver The Tampa Bay Times. Enligt ansvariga hade det blivit en bugg i telefonsystemet.

Tekniska problem rapporterades från flera håll. I Pennsylvania hävdade en väljare att trots att han hade valt Obama visade pekskärmen Romney när han försökte rösta. Republikaner i Ohio menade att samma sak fast tvärtom inträffade där, enligt AFP.

Valkampen ser ut att bli mycket jämn. I de nationella mätningarna är siffrorna 48,8 procent för Obama och 48,1 procent för Romney, enligt Real Clear Politics sammanvägning av flera opinionsmätningar. Men presidenten väljs indirekt och för att säkra segern krävs 270 av de totalt 538 elektorer som fördelas mellan delstaterna beroende på befolkningsmängd.

Obama leder enligt mätningar i sju av nio nyckelstater, inklusive i Ohio, som ingen republikansk presidentkandidat tagit sig till Vita huset utan. 2008 röstade Ohio för Obama, men de två valen dessförinnan röstade delstaten på George W Bush.

Trots mätningarna är Romney optimistisk om sina chanser i viktiga Ohio.

-Det känns bra i Ohio, sade Romney när han fick frågan om hur han ser på sina chanser i delstaten, som många bedömare anser att han måste vinna för att ta hem segern nationellt.

Nära 1,8 miljoner personer i Ohio har förhandsröstat, och om det blir jämnt kan valresultatet komma att dröja eftersom delstaten har en snärjig rösträkningsprocedur.

Ohiobon Reggie Young berättade för AFP att han föredrar att rösta på valdagen.

-Den som vinner Ohio hamnar i Vita huset, så det är väldigt viktigt för mig att rösta, sade han och lade sin röst på Obama.

Över 30 miljoner människor i 34 delstater har redan röstat. Det innebär att 27 procent av dem som väntas delta i presidentvalet har avlagt sina röster, skriver Washington Post.

Valdeltagandet var med amerikanska mått mätt rekordhögt vid förra presidentvalet då 130 miljoner människor röstade, motsvarande strax över 60 procent.

I Florida förhandsröstade färre väljare i årets val än i det 2008, enligt valsiffror från hela delstaten som släpptes på måndagen. 37 procent av Floridas 11,9 miljoner registrerade väljare har redan lämnat sin valsedel. Vid söndagens slut hade 159 612 fler demokrater än republikaner röstat. Då fattades 300 röster från Orlando där förhandsvalet förlängdes eftersom ett bombhot stängt en vallokal under lördagen. År 2000 avgjorde 537 Floridaröster valet till George W Bush fördel.

Fakta: Så funkar valet

Presidentvalet i USA avgörs formellt av elektorer, de ombud som väljarna i de 50 delstaterna utser. Totalt finns 538 elektorer. Minst 270 elektorer krävs för att bli president.

Den kandidat som får flest röster i en delstat får alla elektorsröster där (bortsett från Maine och Nebraska som har mer proportionella system). Det betyder att vinnaren inte nödvändigtvis fått flest röster totalt i landet.

Den största delstaten är Kalifornien med 55 elektorer, följd av Texas med 38 och New York med 29.

Störst bland de vanligen mycket jämna delstater där valet i realiteten avgörs är Florida (29 elektorer), Pennsylvania (20) och Ohio (18).

Vid sidan av presidentvalet utses en tredjedel av senatens ledamöter, hela representanthuset, flera delstatsguvernörer och andra offentliga ämbetsinnehavare. Dessutom sker en rad folkomröstningar på lokal och delstatlig nivå.

Mest läst