Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
juholt.jpg

Första mustaschen i ledningen

En före detta fotograf och journalist som aldrig drömt om att bli partiledare tar nu över det svårt sargade socialdemokratiska partiet. Håkan Juholt beskrivs som en humoristisk och rak person som gillar Elvis Presley och whisky.

Det blir partiets första ledare med mustasch. Ett mode han skyller på tv-profilen Leif Loket Olsson. Liken i garderoben tycks begränsade till bilkörning.

– Jag har kört för fort tre gånger under den tid jag har haft körkort. Alla gånger är kopplade till valrörelsen, berättade han själv på presskonferensen.

På frågan om vilka hans egenskaper är för att leda partiet tog han upp försvarspolitiken, som är det område han i huvudsak ägnat sig åt. Lumpen har han dock lyckats undvika till följd av en hälta.

– Jag har i många år ägnat mig åt att stärka försvaret. Nu får jag stärka försvaret av den svenska välfärdsmodellen och då är jag övertygad om att alliansfritt är bäst, sade han.

Solsken och ösregn

Det tillsammans med att det är fel med ett samhälle där några alltid står i solsken och andra i ösregn var väl det närmaste han kom en programförklaring. Politiska besked kommer senare, försäkrade han.

I en nyutkommen bok har han dock kritiserat partiet för att ha saknat rörelseriktning i valet. Han säger sig vara trött på allt prat om förnyelse som inte fylls med innehåll.

Förre statsminister Göran Persson har beskrivit honom som ett "statsrådsämne". Många lyfter fram hans humor och entusiasm och goda talarförmåga.'

Strävar mot Högsby

– Håkan Juholt är ingen person som per automatik passar in i de finaste salongerna. Han är mycket rak och ärlig, och säger vad han tycker utan att ta så mycket diplomatisk hänsyn, säger tidningen Östrans chefredaktör Ulf Carlsson.

– Jag tror att han kommer att vara en kontrast till Reinfeldt som många väljare kommer att uppskatta, säger den tidigare partisekreteraren Marita Ulvsksog.

Från Östran är Juholt tjänstledig sedan 16 år. Får man tro honom själv strävar han tillbaka dit.

– Jag när nog längst inne en dröm om att få komma tillbaka till lokalredaktionen i Högsby. Jag är dock orolig för att skrivmaskinen är borta och ersatt av något tekniskt jag inte kan hantera, sade Håkan Juholt, som ogillar att politiker twittrar.

Mest läst