Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Treåriga Molly Gustavsson, här med pappa Robin och mamma Camilla, trädde en rullgardinskedja om halsen och tappade balansen på sin förskola i Partille.

Förskolans rullgardin nära bli en dödsfälla

Rullgardinskedjan såg ut som ett vackert halsband, men hade kunnat bli en dödsfälla för treåriga Molly Gustavsson. Nu ska de farliga gardinerna på förskolor i Partille tas bort.

Händelsen som 26 september fick förskolechefen Ingela Martinez Löfgren att anmäla sig själv till Arbetsmiljöverket. För GP berättar hon vad som hände den aktuella dagen då en personal var ensam med Molly Gustavsson i ett rum på förskola.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Personalen hade vänt sig om för att kasta något i papperskorgen. Då klev flickan upp på en liten barnstol och la hänget till en mörkläggningsgardin om halsen. Det var en sådan där gammal sort med pärlband av metall som inte går av och hon tyckte väl att det såg vackert ut och ville ha det som halsband. När hon sedan skulle sätta sig ned så drogs det åt, säger Ingela Martinez Löfgren.

Enligt henne var personalen framme på två sekunder och kunde hjälpa flickan, men det blev ändå tydliga röda märken på hennes hals. Föräldrarna underrättades och tjugo minuter senare ska vaktmästaren ha plockat ned gardinen.

Ingela Martinez Löfgren säger att hon ser oerhört allvarligt på händelsen och därför agerade snabbt.

– Jag besökte själv avdelningen lite senare och pratade med medarbetarna och kunde se att flickan lekte som vanligt. Men man behöver inte ha livlig fantasi för att förstå vad som kunde ha hänt.

Mollys pappa Robin Gustavsson var på jobbet när det ringde från förskolan.

– Jag känner min dotter. Vad som helst kan hända, men det kändes väldigt bra att personalen ringde och berättade. Hon visste att jag skulle hämta och att hon själv skulle ha gått hem när jag kom, säger Robin Gustavsson.

Han har inte kunnat se att dottern fått några men från händelsen. Mamma Camilla Gustavsson funderar däremot en del på vad som skulle kunna ha hänt.

– Man tänker ju på hur det skulle ha gått om det inte hade varit någon vuxen där just då, säger hon.

Den berörda personalen på förskolan fick en kraftig stressreaktion efter olyckan och har fått samtalshjälp.

– Den psykiska stressen förvärrades efter att det dagarna innan inträffat en liknande olycka på en förskola i Malmö med inte lika lycklig utgång, säger Ken Carlström, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Även där fick ett barn snöret till en rullgardin om halsen, men kvävdes och blev medvetslöst.

Ken Carlström är nöjd med hur förskolechefen hanterat situationen i Partille och har försäkrat sig om att både barn och personal fått hjälp. Han kommer nu att avsluta ärendet.

Ingela Martinez Löfgren har informerat samtliga förskolor i Partille om händelsen och uppmanat dem att inventera och avlägsna den här typen av rullgardiner och hoppas nu att detta följs upp.

– Det här får absolut inte inträffa igen, säger hon.

Arbetsgivaren är skyldig att anmäla om någon i arbetet har råkat ut för en allvarlig olycka eller dödsolycka. Även allvarligare händelser som skulle ha kunnat leda till en svår personskada, så kallade allvarliga tillbud, ska anmälas.

Den som genomgår utbildning likställs med arbetstagare enligt arbetsmiljölagen.

Anmälningsplikten gäller i från årskurs 1. Barn på förskola och fritids omfattas inte.

Mest läst