Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
_ldringscollage_1901082_1024 x 683 standard_2029555

Försökte svindla 90-åring – nu varnar polisen för "elmannen"

En okänd man försökte utsätta en 90-årig man för ett så kallat åldringsbrott – men den äldre mannen synade honom. Gärningsmannen fick vända hem tomhänt. Nu varnar polisen allmänheten för liknande brott. – Vi vill varna för de här brotten. Vi har en hel del liknande händelser och det är väldigt spritt i regionen, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman vid Region Väst.

Det var på fredagsmorgonen som händelsen anmäldes till polisen. En 90-årig man i Varberg fick dagen innan ett besök av en okänd man som menade att han var där för att kontrollera elen.

– Han blev insläppt i bostaden och där inne påstod han att något var fel, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman vid Region Väst.

Den okände mannen hade åsikter om förlängningskablar inne i bostaden och ansåg att det fanns fel som behövde åtgärdas. Han tog fram handlingar som han ville att den äldre herren skulle skriva på – något som han inte gick med på.

– Han menade att han skulle laga det här och krävde också 150 till 200 kronor för besöket. Den äldre mannen gav honom inga pengar och skrev aldrig på någonting, säger Peter Adlersson

Den okände mannen sade då att han skulle återkomma dagen efter – men något nytt besök blev det aldrig.

Polisen misstänker i nuläget att den misstänkte "elmannen" kan ha gjort besök hos en äldre granne.

Peter Adlersson kan berätta att man i nuläget gör efterforskningar för att se om fler personer kan ha drabbats av samma gärningsman.

– Vi har en hel del liknande händelser och det är väldigt spritt i regionen, säger han.

– Det kör olika varianter, någon säger att den är från hemtjänsten, en annan säger något bostadsbolag. Vi försöker att varna titt som tätt, det är oftast samma tillvägagångssätt.

Nu varnar polisen allmänheten för de så kallade åldringsbrotten som GP skev om tidigare i veckan.

– Vi går titt som tätt ut och varnar om dessa, säger Peter Adlersson.

Händelsen rubriceras som försök till stöld alternativt bedrägeri.

Läs också: Nya bedrägerier mot äldre - låtsas vara läkare

Mest läst