Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
981357322_1915317_1024 x 683 standard_2045060

Försöket med 6-timmars arbetsdag fortsätter

Rödgröna politikerna fortsätter det omdiskuterade försöket med förkortad arbetstid på Svartedalens äldreboende. Trots kommunstyrelsens beslut att lägga ned projektet.

Förra veckan bestämde kommunstyrelsen att lägga ned försöket med 6-timmars arbetsdag för undersköterskor på Svartedalens äldreboende. Men innan beslutet är taget i kommunfullmäktige löper det på utan förändring. Carolina Brusemalm är Miljöparitets toppnamn i SDN Västra Hisingen.

- Beslutet som ligger är att vi ska fortsätta under hela 2016 och det finns pengar avsatta för det. Vi vill att ingångna avtal ska hållas, säger hon.

I slutet av april kommer Moderaternas motion upp i kommunfullmäktige. Med tanke på det parlamentariska läget blir beslutet troligen detsamma som i kommunstyrelsen.

Vad gör ni i stadsdelsnämnden då?

- Vi måste rätta oss efter beslut från fullmäktige. Men fram till dess kommer vi att kämpa för att projektet inte ska avbrytas i förtid. Jag hoppas att även M-politiker som skrivit på avtal med personalen är villiga att följa det, säger Carolina Brusemalm.

Jahja Zeqiraj är S-ordförande i SDN Västra Hisingen. Han tror inte att fullmäktige kommer att avbryta projektet.

- Allinsen har hela tiden stretat emot och försökt att stoppa projektet. Nu är det åtta månader kvar. Att avbryta i alla hast är varken politiskt eller verksamhetsmässigt klokt. Jag tror att ledamöterna i fullmäktige är klokare, säger Jahja Zeqiraj

Han säger att det finns olika syn på arbetstidsförkortning och att det inte finns några planer från de rödgrönrosa att förlänga projektet in i 2017.

- Det finns en majoritet i fullmäktige som rent ideologiskt är emot arbetstidsförkortning, men nu är projektet igång och pengarna är avsatta. Ingen har något att vinna på att slänga åtta miljoner i sjön. Det vore ett svek mot både medarbetarna och mot skattebetalarna.

Maria Rydén (M) var en av dem som skrev motionen om att avbryta projektet. Hon menar att det kostar orimligt mycket och aldrig borde ha påbörjats.

- Det landar till slut i en ekonomisk fråga. Skulle vi genomföra det här på alla äldreboenden i staden skulle det handla om en halv miljard. De pengarna finns inte, säger hon.

Maria Rydén tycker att det finns mycket som kan göras när det gäller arbetsmiljö i Göteborgs stad.

- Vi måste ha ett rejält omtag i personalpolitiken. Det gäller inte enbart undersköterskor i äldreomsorgen. Det här är inte lösningen.

Carolina Bruseman säger att personalen på Svartedalen är oroliga efter förra veckans beslut i kommunstyrelsen.

- Bortsett från politisk prestige och politiska idéer kring arbetstid så rör det här många människors vardag. Det är upp till oss och förvaltningen att göra detta på bästa sätt oavsett hur resultatet i fullmäktige blir.

Carolina Bruseman säger att MP är generellt positiva till en förkortad arbetstid, men att hon gärna hade sett vetenskapliga resultat från det pågående projektet som följs av forskare. Nu är hon orolig över att det blir svårt att dra slutsatser om projektet inte fullföljs.

De resultat politikerna i nämnden hittills fått redovisade är att alla inblandade är nöjda.

- Sjukskrivningarna har minskat och brukarna tycker att personalen är mer närvarande. Även anhöriga är positiva.

Carolina Bruseman säger att det kan vara svårt att räkna ekonomiskt på den här typen av projekt.

- Om någon kan gå i pension ett år senare syns det inte direkt i budgeten men märks i verksamheten. Det gäller även sjukskrivningar.

Mest läst