Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Elias Kowar med mamma, pappa och storebror vid köksbordet.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Försäkringskassan "har varit för generös i många år"

  Enligt Försäkringskassan innebär den nya lagtolkningen att myndigheten gjort fel i nästan 20 år. Exakt hur många personer som nu kommer få sin assistans indragen vet man dock inte.

  Hade Försäkringskassan gjort rätt från början hade myndigheten aldrig beviljat assistans till personer med enbart andningsproblem. Det menar Monica Svanholm, områdeschef på Försäkringskassans avdelning för Utveckling och Stöd.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Den nya domen innebär att vi varit för generösa under många års tid. Lagstiftarens intention har varit att stödet enbart ska gälla en särskild grupp, säger Monica Svanholm.

  Det är det allmänna ombudet för socialförsäkringen, en person utsedd av regeringen, som drivit fallet.

  Ombudet överklagade en lungsjuk kvinnas rätt till assistans hela vägen till Högsta förvaltningsdomstolen. Kvinnan behövde tillsyn på grund av livshotande lungblödningar, något hon tidigare haft rätt till enligt en särskild paragraf. Men när Högsta förvaltningsdomstolen gick igenom bakgrunden till lagen, hittade man skrivelser från riksdagen som antydde att paragrafen från början var menad för psykiskt funktionsnedsatta. Enligt den nya tolkningen kan därför inte andningssvårigheter ge rätt till assistans.

  – Vi har förståelse för att detta kan få konsekvenser för människor som inte har just en psykisk funktionsnedsättning. Men exakt hur många som kommer påverkas vet vi inte än, säger Monica Svanholm.

  Hon vill inte spekulera i vilka grupper som kommer att påverkas och menar att domen delvis var en överraskning även för Försäkringskassan.

  – Det är ju inte Försäkringskassan som drivit detta ärende utan det allmänna ombudet. Ombudet utses av regeringen och är helt fristående från Försäkringskassan, säger Monica Svanholm.

  Men när GP ringer upp det allmänna ombudet Birgitta Smedberg menar hon att det är Försäkringskassan själva som tipsat henne om att driva fallet vidare.

  – Försäkringskassan kontaktade mig för att man tyckte att detta borde prövas. Och det är mitt jobb att driva ärenden vidare där lagen inte är helt tydlig, säger Birgitta Smedberg.

  Hon påpekar att det inte ligger i hennes uppdrag att värdera vad domen kan få för konsekvenser för enskilda individer.

  – Det är upp till politikerna. Är de missnöjda med lagen kan de helt enkelt ändra den.

  När GP söker barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) vill hon inte kommentera domen. Hon återkommer senare med en skriftlig kommentar gällande personlig assistans i allmänhet.

  – Rätten till personlig assistans är för mig en grundläggande fråga. Regeringen kommer snart att tillsätta en utredning som ska se över den lag som reglerar personlig assistans, skriver Åsa Regnér.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.