Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Undersköterskorna Charlotta Sköld och Eva Rhodén tycker inte privat sjukförsäkring är en lösning. "Man ska inte behöva bli sjuk av arbetet. De ska förebygga så att man inte blir sjuk", säger Eva Rhodén.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Försäkring ska minska sjuktalen i Kungälv

  Oppositionspartierna vill minska sjukfrånvaron bland undersköterskor i Kungälvs kommun. Deras lösning: privat sjukvårdsförsäkring till alla.

  Tidigare åtgärder för att minska sjukfrånvaron har inte haft den effekt politikerna hoppats på. Förra året beräknades runt 60 personer vara sjuka varje dag av de drygt 600 undersköterskor som jobbar i kommunens äldreomsorg. Det är en dubblering jämfört med två år tidigare.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Samarbetspartierna vill åtgärda med att sätta in 2,5 miljoner kronor, det räcker till fyra tjänster. Det är inte rätt väg att gå, säger oppositionsrådet Anders Holmensköld (M).

  Med Sunne kommun i Värmland som förlaga föreslår M, KD och C en privat sjukförsäkring. Den ska ses som en åtgärd av flera för att förbättra arbetsmiljön för undersköterskorna.

  – Många har mycket kortsjukfrånvaro. Där tror jag man kan göra bäst nytta med en sjukförsäkring och mota Olle i grind innan det blir långtidssjukfrånvaro av det hela, säger Gun-Marie Daun (KD).

  Arbetssituationen har blivit mer komplex och mycket tid ägnas åt transporter mellan boende med hemtjänst. Genom mer sammanhållet boende skulle transporttid i stället kunna läggas på annat.

  – Vi får inte arbetstrygghet utan fler trygghetsboenden. Vi vill kunna samla fler på ett ställe istället för hemtjänst, säger Anders Holmensköld.

  I Sunne halverades sjukfrånvaron. I Kungälv är kostnaden för undersköterskornas sjukfrånvaro och vikarielöner cirka 40 miljoner per år. En privat sjukförsäkring tros kosta runt tre miljoner.

  – Det här signalerar att vi har en arbetsgivare som försöker. Det är en snäll och foglig grupp med hög arbetsmoral. Nu är de först på vår dagordning, de borde ha blivit lyssnade på långt tidigare, säger han.

  Undersköterskorna Charlotta Sköld och Eva Rhodén arbetar på Fridhemskullens korttidsboende i Kungälv och Ekhaga äldreboende i Romelanda. De ser förslaget med sjukförsäkringen som ett hån.

  – Politikerna är ansvariga för arbetsmiljön. Man kan inte trolla bort något annat som åtgärd, det blir inte mer folk för att det är en försäkring. Ta tag i problemet och ta ert ansvar, säger Charlotta Sköld.

  Enligt Maria Steen, S-politiker och fackförbundet Kommunals ordförande i Kungälv, är det tidigare beslut i kommunen om restriktiv tjänstetillsättning och strängt hållen ekonomi som lett till sämre arbetsmiljö. Eftersom sjukfrånvaron är arbetsrelaterad är det bättre att angripa den från det hållet istället.

  – Lägg de tre miljoner de beräknar att sjukförsäkringen ska kosta på att bemanna upp. Gör man det blir inte personalen lika sjuk, säger hon.

  Fakta: Motion om privat sjukförsäkring

  M, KD och C i Kungälv vill ha privat sjukförsäkring för att minska sjukfrånvaron hos undersköterskor.

  Bakgrund är ökande sjuktal i äldrevården. Det har stigit från 4,7 procent 2012 till 18 procent 2014. Sjuktalet för undersköterskor specifikt var då 11 procent.

  Kostnaden för undersköterskornas sjukfrånvaro beräknas vara 40 miljoner kronor per år, inklusive vikarielöner.