Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
anders

Förre friidrottsbasen: Det finns inget försvar

Han var generalsekreterare för Svensk Friidrott när Abeba Aregawi sprang in på den svenska scenen.– Vi hade ingen anledning att misstro henne, säger Anders Albertsson.

I dag är han evenemangsansvarig på Gotevent, men mellan 2012 oh 2015 var han generalskreterare för Svensk Friidrott. Och han hjälpte Abeba Aregawi att få det svenska medborgarskap som i dag ifrågasätts.

– Det handlade om en tjej som sade sig vilja tävla för Sverige och hon körde den grejen gentemot migrationsverket. Vi som förbund hade en passiv roll och är ju inte de som söker medborgarskap. Däremot intygade vi att Abeba var en exceptionell idrottare, säger Albertsson.

Migrationsverket skyndade på processen och Aregawi fick sitt medborgarskap i tid till OS 2012 – men valde ändå att tävla för Etiopien i London. Efter det har det uppdagats att hon under stort hemlighetsmakeri skiljde sig från sin make Henok Weldegebriel. Hon har dessutom utretts för skattefusk sedan det framkommit att hon inte betalat skatt i Sverige – varpå Aregawi hävdade att hon inte bott i landet alls sedan 2010. Detta kunde Expressen avslöja häromdagen.

– Då känner man sig förd bakom ljuset såklart. Man vill ju tro att det folk säger överensstämmer med sanningen. Att hon inte talade om att hon skiljt sig var märkligt och det här med att hon inte bott i Sverige är också märkligt, säger Albertsson.

Och på måndagen kom alltså beskedet som överskuggar allt annat: Att Abeba Aregawi åkt fast i en dopningskontroll.

– Det är ju tragiskt på alla sätt. Dopning för mig är det värsta ... ja, vad ska man säga. Det är idrottens gissel och det finns inget försvar. Varje individ har en skyldighet för vad de stoppar i sig.

Och hennes tid som svensk idrottare är över?

– Hon är ju svensk medborgare och blir man avstängd för dopning så blir det straffet dubbelt så långt när det gäller landslaget. Vi har den policyn inom förbundet och det innebär att om hon får en två år lång avstängning så är det fyra år so hon inte får tävla med landslaget.

Mest läst