Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Dubbdäcksförbudet hindrar kunder och leverantörer som ska besöka företag nära Odinsgatan.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Företag ilskna på dubbförbud

  Butiker och småföretag drabbas hårt av dubbdäcksförbudet på Odinsgatan och Friggagatan.

  - Dubbdäcksförbudet drabbar oss dubbelt, säger Tommy Henriksson, en av ägarna till GeBe Bildelar på Odinsgatan. Kunderna får inte köra hit och våra leverantörer kan inte komma hit.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Sedan 1 oktober är det förbjudet att använda dubbdäck på Odinsgatan och Friggagatan. När snön kom till Göteborg förra veckan var det många som bytte till vinterdäck och företag vid de två gatorna och i närheten märkte att antalet kunder minskade.

  - Det är nästan omöjligt att ta sig hit om man har dubbdäck på bilen, säger Henriksson. Man kan köra vid Stampgatan och Barnhusgatan men då är det väldigt svårt att hitta p-plats.

  - Kunderna väljer andra bildelsförsäljare som är lättare att nå.

  GeBe Bildelar har funnits vid Odinsgatan sedan 1970. Många bildelar, som avgassystem, är tunga och otympliga. Kunderna vill kunna parkera nära.

  - Det vore bättre med dubbdäcksförbud i hela stan, säger Henriksson. Då måste alla anpassa sig och alla skulle drabbas lika.

  Låsinväst vid Friggagatan säljer nycklar och lås. Men företaget drabbas ändå av dubbdäcksförbudet.

  - Det är rena vansinnet. säger ägaren Berth Eck. Kunder väljer andra låsföretag och vi riskerar vår trafiksäkerhet när vi rycker ut med våra jourbilar.

  Låsinväst låser upp eller dyrkar upp låsta dörrar för polis, ambulans och räddningstjänsten i Göteborgsområdet.

  - Vi har upp till fem utryckningar per dag och ofta är det väldigt bråttom, säger Eck. Det kan ta tid att slå in en dörr om det brinner i en lägenhet, det går snabbare om vi kan dyrka upp låset.

  - Skall räddningstjänsten inte förlora tid måste vi snabbt vara på plats och då behöver vi bra väggrepp. Vi kan inte slira fram utan dubbar på ishala vägar.

  Låsinväst har sökt dispens hos Trafikkontoret men fått avslag och överklagat till länsstyrelsen som ännu inte lämnat något besked.

  Anders Roth, miljöchef på Trafikkontoret, säger att man försöker gå näringsidkarna till mötes.

  - Det hade varit bra om vi kunnat hjälpa småföretagarna men det är svårt att upprätthålla dubbdäcksförbudet. Vi är restriktiva med dispenser.

  Enligt Roth kan man ge dispenser för skrymmande och tunga leveranser till företagen vid de två gatorna.

  - Det är dessutom tillåtet att korsa Odinsgatan och Friggagatan med dubbdäck. Man kan ta sig fram via Stampgatan till ett antal tvärgator och till Burggrevegatan.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.