Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Regeringen föreslår en momssänkning på mindre reparationstjänster som lagning av skor och momsbefriar företag och föreningar med en omsättning på under 30 000 kronor per år. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Förening och minibolag momsbefrias

Företag och föreningar som omsätter mindre än 30 000 kronor per år ska slippa momskrånglet, föreslår regeringen. Och halverad moms på cykelreparation och lagning av kläder och skor ska få fler att vårda och återanvända saker.

Totalt beräknar regeringen att de förslag till skatteförändringar som nu presenteras minskar skatteintäkterna med 740 miljoner kronor per år från 2017.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Förutom de nämnda förslagen handlar det även om det redan presenterade förslaget att rutavdraget ska utökas till att omfatta reparation av kyl, frys, ugn och andra vitvaror i hemmet. De skickas under våren ut på remiss för att bli till skarpa förslag i budgeten i höst.

Slippa registrera

Regeringen föreslår att bolag och föreningar med liten omsättning, mindre än 30 000 kronor per år, ska slippa att betala in, ta ut eller redovisa moms. EU tillåter momsbefrielse upp till en gräns tre gånger så hög som den regeringen föreslår.

-Det är första gången vi har en momsgräns i Sverige. För att vi ska kunna se effekterna av den och kunna utvärdera vill vi inte sätta gränsen alltför högt, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Hon säger också att det gäller att vara försiktig med pengarna när statsfinanserna är ansträngda.

Göra rätt

Hennes MP-kollega i regeringen, finansmarknadsminister Per Bolund (MP), säger att det momsbefriar till exempel villaägare som satt upp solceller om de säljer överskottsel vidare.

-Det underlättar för människor som vill göra rätt och bidra till det hållbara samhället, säger Bolund.

Enligt regeringen finns det 280 000 föreningar och företag som berörs av gränsen för momsregistrering som regeringen föreslår.

TT: Finns det någon jobbeffekt i förslagen?

-Det kan få jobbeffekter men det är inte det som är huvudsyftet, säger Magdalena Andersson. -Det ska stimulera till att man återanvänder och lagar, snarare än att man slänger. Man ska vara varsam med naturens resurser, säger hon.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson säger att det är svårt att vara emot de förslag som nu presenteras, skatter sänks ju.

-Men man syr ett lapptäcke där man generellt höjer skatterna och hittar små enskildheter och säger att just här sänker vi för att det är våra favoritområden. -Det är miljöpartistiska inslag i en i huvudsak socialdemokratisk skattepolitik, säger Kristersson.