Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

tb02307c_1915683_1024 x 683 standard_2045468
Arkivbild. Fredagsbön i moské.

Förening anklagar kommunen för islamofobi

På Påskafton skulle en muslimsk konferens hållas i Göteborg. Men efter kontakt med säkerhetspolisen har kommunen nu annullerat hyresavtalet.

Med start på Påskafton arrangerar föreningen Sveriges Förenade Muslimer (SFM) en tvådagars konferens i Göteborg. Platsen för konferensen har annonserats som Lundbystrandshallen, en kommunägd idrottshall på Hisingen.

Lokaler var bokade men häromdagen beslutade idrotts- och föreningsförvaltningens chef att lokalen inte ska hyras ut till föreningen.

- Vår förvaltningschef Pia Zätterström tog beslutet efter samråd med polis, Säpo, Göteborgs stads samordnare mot våldsbejakande extremism och stadsledningskontoret, berättar Annika Holm, kommunikationschef på förvaltningen.

Konferensen kommer i stället att hållas i Bellevuemoskén och i SFM:s lokaler som är belägna strax intill moskén.

SFM uppger på sin facebook-sida att man haft kontakt med Göteborgs kommun angående konferensen sedan i september och att kommunen från början "varit motstridiga med uthyrningarna".

SFM anklagar kommunen för "islamofobi" och skriver att föreningen tänker agera juridiskt mot Göteborgs kommun.

SFM bildades 2011 och har sitt säte i Göteborg. Föreningen har vid flera tillfällen anklagats för att anlita ideologiskt tveksamma föredragshållare till sina möten. I fjol visade SVT:s Uppdrag granskning att SFM anlitat IS-sympatisörer som föreläsare.

En annan av föreningens flitigt anlitade föreläsare har, enligt Uppdrag granskning, inte uttryckt sympati med IS men glorifierat martyrskap och att dö i strid för religionen.

Temat för påskhelgens konferens är "de samhällsproblem och utmaningar som muslimer dagligen påträffar, och som tyvärr utvecklas mot det mer negativa."

Bland programrubrikerna finns ingen som avhandlar radikalisering eller extremism i islams namn. Föreläsningarna hålls i stället om "Hur ska vi hantera rasism och diskriminering?", "Tveksamheter om islam bland muslimska ungdomar", "Lär känna Koranen - din primära bok" och "Kriminalitet bland muslimska ungdomar".

Bland de inbjudna föreläsarna finns imamerna Okasha Kameny från USA och Wasim Kempson från Storbritannien.

GP har sökt företrädare för Sveriges Förenade Muslimer.

Mest läst