Bild: Jozo Glavas/Sveriges Radio
Bild: Jozo Glavas/Sveriges Radio

Före detta medlem: "Mormonkyrkan kränker ungas integritet"

Erica är uppvuxen i mormonförsamling i Göteborg - men har gått ur. Nu riktar hon kritik mot ledarnas sätt att fråga barn och unga om deras sexualitet. – Ingen vuxen har med barns sexuella utveckling att göra, säger hon.

ANNONS
|

Hennes föräldrar var aktiva mormoner och hon föddes in i en församling i Göteborg. Vid 23 års ålder började hon känna sig obekväm där ochtrappade nerför att några år senare helt gå ur. I dag är Erica snart 40 år - och vågar öppet kritisera mormonkyrkan,ellerJesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heligasom det officiella namnet på religionen är.

Kritiken formulerade hon först som en debattartikel i Dagens Nyheter och handlar om hur mormonkyrkans ledare ställer närgångna frågor till barn för att kyskhetslagen ska uppfyllas.

Ledarna håller "värdighetsintervjuer"

Där beskriver hon hur ledarna i församlingenhåller så kallade värdighetsintervjuer med medlemmar från och med 12 års ålder.Under intervjun frågar församlingens biskop om barnet lever ett "rent liv"

ANNONS

–De frågar om allt möjligt, omman lever efter buden,som visdomsordet. Det handlarexempelvis om att intedrickaoch röka.De frågar också om kysketslagen och tiondelagen,säger Erica till GP.

"De håller barnen i ett järngrepp"

Hon oroas överde barn och ungdomar inom frireligionen som växer upp med i stort sett samma regelverk som användes när hon var ung.

– De unga ska helst svara att de lever enligt alla regler. Om de inte gör det så ska ledaren ta reda på vad som har hänt, säger Erica.

– De håller barnen i ett järngrepp.

"Borde vara olagligt"

Och det kan bli detaljerade frågor. Erica berättar hur unga flickor sitter i stängda rum tillsammans med äldre män och tvingas berätta om sitt privatliv. Och ledaren ska avgöra hur grov synden är.

– De kan fråga en tolvåring om de har pussat en pojke eller flicka, säger Erica.

–Ingen vuxen har med barns sexuella utveckling att göra, speciellt inte någon som inte tillhör familjen.Jagförstår inteom det verkligen finns lagstöd att kräva information om barn och ungdomars mest privata saker.Det borde vara olagligt..

Mycket ansvar läggs på flickorna

Hon berättar vidare att hon sett barn och ungdomar utveckla självskadebeteende på grund av att de känner skam. Och att mycket ansvar läggs på unga flickor att exempelvis klä sig kyskt för att inte väcka sexuell lust hos pojkar.

ANNONS

Det är först när hon själv blivit vuxen som hon förstått det felaktiga i det hon var med om som ung, som som hon berättar att unga än i dag går igenom inom mormonförsamlingarna.

– Det tog många år för mig att förstå, säger hon.

"Önskar att jag inte behövt berätta"

– Jag hade önskat att jag inte behövde berätta, att de kunde lösa det här på egen hand. Men jag pratade med min gamla biskop för några veckor sedan. Och även om han höll med om vissa saker så sa han att han inte kunde tänka annorlunda om kyskhetslagen.

Hon berättar det stora fokuset på regler var en av de största anledningarna till varför hon valde att slutligen gå ur församligen.

– Jag saknade kärleksbudskapet. Det kristna budskapet är ju ändå kärlek, men det försvinner bland alla regler inom mormonkyrkan.

Tänker precis tvärtom

Ingrid Nilsson som är informationschef på Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga, menar attreglerna inom kyrkan är något bra och ett tecken på att man bryr sig om varandra som personer.

-Vi uppfattar det som att de regler vi har i kyrkan, det är sånt som underlättar vårt liv. De gör så att vi kan vara friska, glada, harmoniska och hjälper oss att utvecklas. Så ser vi på det, säger Ingrid Nilsson.

ANNONS

Hon menar attvärdighetsintervjuer inte sker särskilt ofta av kyrkans ledare men att det kan vara aktuellt när man till exempel får en ny uppgift som innebär ansvar eller liknande.

-Det är absolut ingenting man är tvungen att komma till och man har sin fulla rätt att inte svara på frågor om man inte vill. Men om man som församlingsföreståndare vill förvissa sig om att alla i församlingen mår bra så måste man kanske ha personliga samtal ibland och kyrkan erbjuder det.

Angående sexualiteten och kyskhetslagen menar Ingrid Nilsson att Ericas kritik kan grunda sig i olika synsätt.

- Hon har en annan syn på sexualitet och vilka regler som ska gälla kring den. Vi har en grundsyn om att sexualitet är något vackert som förenar man och hustru och som bara ska ske inom äktenskapet. Det är ju en jättekontrast mot vad resten av världen tycker. Vi förnekar inte att den sexuella utvecklingen kommer igång tidigt, och det är helt naturliga stadier som inte skuldbeläggs. Men vi tror faktiskt att man lever ett bättre och lyckligare liv om man kan ha en kontroll över sexualiteten, säger IngridNilsson.

ANNONS