Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
collagebert

Förbundsbasen rasande: "Ett jävligt stort misslyckande"

En 15-årig domare åkte hem i tårar efter att ledare från bland annat Öis och Gais ropat glåpord. Nu reagerar förbundet på händelsen.– Att vi kommer att agera på det här givet, säger Bert Andersson.

Han är ordförande i Göteborgs fotbollförbund och sitter i styrelsen för Svenska fotbollförbundet. Han har tagit del av de uppgifter som GP kunde berätta om på måndagen; att ledare från Öis, Gais, samt småländska Lindsdals IF verbalt attackerat domare under en cup för barn i helgen. Vilket till slut ledde till att en orutinerad, 15-årig domare fick nog och inte ville döma mer.

– Utan att kunna alla detaljer här så är det för jävla dåligt. Jag är fruktansvärt besviken och har ingen som helst förståelse för detta. Vi pratar om barnidrott och om unga domare som kanske provar på det här för första gången, säger Bert Andersson.

Föreningen som arrangerade cupen har varit i kontakt med Göteborgs fotbollförbund och kommer att lämna en skriftlig redogörelse till dem, till Smålands fotbollförbund, och till Gais och Öis.

– Vi håller på för fullt med det nu och tar självklart fullt avstånd från det här. Det här är tyvärr något som inträffar lite för ofta och vi måste se vad vi kan göra för att trygga tillvaron för våra domare. Kanske ska vi ha matchvärdar som ser till så att ledare och publik sköter sig, kanske ska vi börja med varningar på ledare. Jag vet inte, men att vi måste göra något är uppenbart, säger ordföranden i arrangörsföreningen.

Både Gais och Öis har gått ut med uttalanden om att man utreder händelsen och tar den på stort allvar. Inom Göteborgs Fotbollförbund ser man inte med blida ögon på det inträffade.

– Vi tar sånt här på väldigt stort allvar. Nu har vi ju inte hört allas version än, men det verkar väldig trovärdigt. Vi har ett antal möjligheter att bestraffa både individer och klubbar och det kommer vi att titta på, men kanske är det bättre att vi kallar ner de berörda parterna till samtal och tillsammans hittar åtgärder. Att vi kommer göra något är givet, det är det enda jag kan säga med säkerhet, säger Bert Andersson.

Görs det för lite för att förebygga dåligt beteende bland föräldrar och ledare?

– Uppenbarligen har det inte gjorts tillräckligt, och där får vi vara självkritiska. Att en 15-årig tjej lämnar en turnering i tårar får vi i vuxenvärlden ta som ett jävligt stort misslyckande.

Se mer från - 15-årig domare hånades
Mest läst