Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Förbättrad integration löser pensionsfrågan

Med en förbättrad integration behöver vi inte höja pensionsåldern. Om fler nya svenskar snabbare kom in i arbetslivet så skulle det kunna lösa flera av framtidens välfärdsproblem, skriver Amanda Björkman, grundare av debattsajten Sverigesresurser.se.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att dagligen arbeta med integration är paradoxalt. Att å ena sidan se den kolossala kraft och potential som finns i landet, men å andra sidan följa den näst intill paralyserade politiska situationen gör arbetet till lite utav en berg- och dalbana.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ett tydligt exempel på attityden till integration fick vi nyligen då statsminister Reinfeldts uppmärksammade uttalande om senare pensionsålder hamnade högst upp på den nationella agendan. Debatten tog omedelbart fart och manifestationer anordnades mot ”pensionsförslaget”, som än så länge inte ens formulerats som förslag.

Samtliga stora medier lyfte fram frågan med både pro- och antifalanger av olika karaktär. Men trots att debatten fick så stort utrymme var det en nyckelfråga som samtliga debattörer missade, nämligen de möjligheter som en förbättrad integration kan bidra med i sammanhanget.

Peter Wolodarski sammanfattade debatten i sin söndagskrönika i DN och slog då med hjälp av SCB:s beräkningar fast att om arbetslivet fram till 2033 förlängs med tre år så är stora delar av problemen med att finansiera välfärden lösta.

Störst glapp

Samtidigt visar OECD att Sverige är det land i väst med störst glapp i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda. Att inte en enda aktör i sammanhanget ser möjligheten att slå två flugor i en smäll och lösa framtida välfärdsutmaningar genom att åtgärda just det glappet är uppseendeväckande.

Wolodarski pekade vidare på att svenskar etablerar sig förhållandevis sent på arbetsmarknaden och att vi därför ska skapa incitament för att sänka etableringsåldern. Motsvarande åtgärd för att sänka etableringstiden för nya svenskar borde – grundat på OECD:s dystra statistik – vara en lika självklar lösning.

Isolerad och utestängd

Pensionsdebatten som pågår är tyvärr inte ensam i sitt slag, utan snarare symbolisk för hur integrationsområdet har kommit att bli en isolerad och utestängd arena i politiken. Ett problembarn som inte får inkräkta på andra politiska områden. Konsekvensen blir att en självklar lösning på ett angeläget problem helt saknas i de allra flesta politiker och debattörers tankevärld.

Låt oss nu utvidga debatten och rationalisera sammanhanget ytterligare. En förbättrad integration är den givna lösningen på framtida välfärdsutmaningar. Det är dags att formulera hur dagens integrationsproblem kan berika svensk välfärd imorgon.

Amanda Björkman

grundare av Sverigesresurser.se, landets första debattsajt för integrationsfrågor

Bild - 1
Mest läst