Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

"För mig är det kvinnodag året om"

Gudrun Schyman har ett späckat schema på internationella kvinnodagen.

Vad ska du göra i dag?

– Först ska jag delta i ett seminarium i Stockholm om löneskillnader som sänds på Kunskapskanalen. Det finns de som tror att det blir bättre, men vi har fortfarande lön efter kön i Sverige. Skillnaderna är lika stora i dag som för 30 år sen och det gäller vare sig man jobbar med IT eller på Ica. Sen flyger jag upp till Luleå för att föreläsa om feminism på en dag som SKTF arrangerar och sen hoppas jag att jag ska hinna ta mig hem till Simrishamn innan dagen är över. Det är klart att jag får många erbjudanden. Jag är redan uppbokad 8 mars nästa år.

Hur har firandet av internationella kvinnodagen förändrats över tid?

– Det är mer av seminarier i dag och mindre demonstrationer än när jag började delta i slutet av 70-talet. Alla som respekterar frågan har väl insett att det vi måste stärka kunskaperna bland svenskarna och att det kommer att krävas en hel del folkbildning för att nå målen. Sen har ju hela frågan svalnat. Vi lever i en backlash just nu och det har mycket med vår nuvarande regering att göra. De mätbara klyftorna ökar. Det finns de som tror att vi kommer att nå jämställdhetsmålen bara för att vi säger att vi vill dit. Det krävs mycket mer arbete än så.

Finns det någon fråga som du tycker är särskilt viktig att uppmärksamma i dag ?

– Alla frågor hänger ihop. I grunden har det här att göra med någon slags syn av kvinnan som mindre värd. Det genomsyrar allting, om det så är handeln med kvinnor där man ser kvinnokroppen som någon slags vara eller med det utbredda våldet mot kvinnor i svenska hem. Allt hänger ihop.

Vad tycker du förresten om att man "firar internationella kvinnodagen"? Känns det konstigt med en särskild kvinnodag när du kämpar för frågan hela tiden?

– För mig är det kvinnodag året om. Det går inte att arbeta kortsiktigt eller i projektform med en sådan här fråga om vi ska nå målet. Sen är det ju inte säkert att alla vill att vi når dit. Det här med att fira kvinnodagen, det är lite löjligt. Män som ger tulpaner till sina fruar. Det är som när företag skickar sina kvinnliga anställda på inspirationsdag, en dag för att de ska stå ut resten av året.

Mest läst