Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

För många affärer gav tillägg på skatten

Kvinnan sålde sex bostadsrätter och en fastighet inom loppet av två år. Näringsverksamhet, ansåg kammarrätten. Men relativt få spekulationsaffärer når så långt.

Med den prisuppgång som varit på bostadsmarknaden de senaste åren har det gått att tjäna ganska ordentligt på bostadsaffärer. Den som säljer en bostad privat betalar 22 procent i skatt – varför personer som köper och säljer flera bostäder under en kortare tid kan dra på sig skatteverkets intresse. Om affärerna är alltför många är det i skatteverkets ögon fråga om näringsverksamhet – och en helt annan skattesats.

Läs också: Så vill Bolund bromsa spekulationsköpen

Något exakt antal för hur många bostadsaffärer kan genomföra finns inte. Dan H Andersson, rättslig expert på skatteverket, uppger att man tittar både på omfattning och hur lång tid personen innehaft bostaden.

Han hänvisar till ett mål som avgjordes av kammarrätten i Göteborg förra våren. Det handlar om en kvinna i 35-årsåldern som inom loppet av två år sålt sex bostadsrätter och en fastighet. Kvinnan, som arbetar i ett företag i fastighetsbranschen, hävdade i rätten att hon köpt bostäderna – flera av dem bostadsrätter som ännu inte var färdigbyggda – för att bosätta sig där.

Men av olika skäl hade planerna ändrats varje gång, precis i samband med att bygget stod klart.

Kammarrätten ansåg att det inte fanns skäl att tro henne, bland annat på grund av att hon endast varit folkbokförd på tre av de sju adresserna samt att innehaven i vissa fall gick omlott. Hon blev upptaxerad och dömd att betala ett skattetillägg.

När GP når kvinnan säger hon att domen talar för sig själv och att hon inte har något att tillägga. Att hon köpt och sålt bostäderna med syftet att göra affärer förnekar hon helt.

– Jag har inte ägnat mig åt spekulation, säger hon.

Du jobbar i fastighetsbranschen. Vilken kunskap har du om den här typen av affärer?

– Jag förstår inte vart du vill komma, säger hon och vidhåller det hon sa i rätten – alltså att hon faktiskt tänkt bo i alla sju bostäderna.

Kammarrättens dom överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen som dock inte beviljade prövningstillstånd.

Den här typen av fall är både ovanliga och svåra att upptäcka. Skatteverket har ingen speciell insats riktad mot bostadsspekulationer av den här typen.

Mest läst