Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

För över bankstöd till klimatfond

Samtidigt som Durbanmötet enades om en "klimatfond utan pengar" kom EU-toppmötet fram till att skuldsatta utvecklade europeiska stater och spekulerande banker nu ska få ännu större kapitaltillskott. Det är provocerande. Bankmiljarderna borde stoppas omedelbart och i stället kanaliseras som klimatbistånd till de fattiga länderna, skriver Jonas Sjöstedt och Jens Holm (V).

Klimattoppmötet i Durban har just avslutats. Det gick inte bra. Man lyckades inte lösa de två viktigaste frågorna: ett nytt bindande klimatavtal med utsläppsminskningar samt pengar till utvecklingsländerna. I stället fick vi en långsiktig så kallad färdplan med icke bindande åtaganden, som ska börja gälla från 2020, samt en global klimatfond utan pengar.

I fjol sattes ett dystert rekord: aldrig någonsin har utsläppen ökat så fort från ett år till ett annat. Utsläppen uppgick i fjol till 33 gigaton koldioxidekvivalenter. För att ha en rimlig chans att begränsa uppvärmningen till max två grader måste utsläppen stabiliseras vid högst 44 gigaton till år 2020. Men med dagens utsläppskurva blir det omöjligt, enligt FN-rapporten The Emissions Gap Report (2010).

Behövs rättsligt bindande avtal

Durbanöverenskommelsen erkänner behovet av att skyndsamt bryta utsläppskurvan, men alla vet att utan rättsligt bindande åtaganden och stopp för de många kryphålen (till exempel osäkra utsläppskrediter, så kallad hetluft i det forna östblocket och en alltför generös tillgodoräkning av mark och skogsinnehav) kan man inte nå detta.

I värsta fall kan vi räkna med en temperaturhöjning långt över två grader under detta århundrade och därmed enorma konsekvenser: kraftig havsnivåhöjning, livsmedelsbrist, konflikter och miljontals klimatflyktingar.

I utvecklingsländerna är processen redan märkbar. Små ö-nationer i Indiska oceanen och Stilla havet vittnar om snabbt stigande havsnivåer som äventyrar hela deras existens. "Vårt land håller på att försvinna", sa Marshallöarnas regeringsrepresentant i Durban. "Vi är endast några centimeter från ett läge utan återvändo", anförde Tuvalus utrikesminister.

Klimatfond utan pengar

Det brådskar att hitta en rättvis klimatlösning. Klimatkonventionen slår fast att det är de historiska utsläppen som ska räknas. Den rika delen av världen har stått för 75 procent av dem. Därför måste de rika länderna gå före i utsläppsminskningarna samt föra över kapital till de fattiga.

Från och med 2020 har de rika länderna utlovat 100 miljarder dollar per år till den fattiga. I Durban utlovade Danmark, Norge, Tyskland och Storbritannien mindre summor. Men från miljöminister Lena Ek och Sverige kom ingenting. Vi har alltså fått en "klimatfond utan pengar", som Norges statsminister Jens Stoltenberg uttryckte det på toppmötet.

Det som verkligen svider i hjärtat är att följa det EU-toppmöte som paradoxalt nog hölls samtidigt som Durbankonferensen. Därifrån har vi fått höra hur skuldsatta utvecklade europeiska stater och spekulerande banker nu ska få ännu större kapitaltillskott. Det är direkt provocerande att Fredrik Reinfeldt och de andra stats- och regeringscheferna kan ge hundratals miljarder för att rädda prestigeprojektet euron, men samtidigt blunda de för de fattiga ländernas behov. Utan klimatpengar till de fattiga länderna lämnas hundratals miljoner människor i Syd i sticket.

Bankmiljarderna borde stoppas omedelbart och i stället kanaliseras som klimatbistånd till de fattiga länderna.

Sverige och EU måste gå före i klimatarbetet. Den gamla EU-positionen om att villkora högre minskningskrav med att ställa krav på USA och Kina håller inte. Därför kommer Vänsterpartiet inom kort att föreslå nya minskningsambitioner för både Sverige och EU. Vi kommer också att lägga fram konkreta förslag i form av skarpare styrmedel, ökade klimatinvesteringar och stimulanser för hållbarare livsstil för att nå dit. Det är endast genom det goda exemplet Sverige kan driva på i klimatfrågan.

Jonas Sjöstedt (V)

ordförandekandidat

Jens Holm (V)

klimatpolitisk talesperson och nyligen tillbaka från Durban

Bild - 1
Bild - 2
Mest läst