Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Var är Rey? Det frågar sig både Jakob Dolk och en hel del andra föräldrar just nu.

Föräldrar rasar: Var är dockan Rey?

Jönköpingsbon Jakob Dolks dotter är sex år och har sedan tidigare några Star wars-karaktärer som dockor. När den nya Star wars-filmen kom skulle Jakob Dolk köpa huvudpersonen Rey som actionfigur i samma storlek som dotterns barbiedockor.

– När min dotter tittade på Avengers, frågade hon efter Black Widow. Den fanns inte. Sen kom Guardians of the galaxy. Men trots att Gamora är en stor kvinnlig biroll, fanns hon inte som docka. I Star wars, där har ju ändå Rey huvudrollen. Så jag tänkte att det skulle vara annorlunda, säger Jakob Dolk.

Men när han började kolla runt, insåg han att det var precis som vanligt. Bara de manliga karaktärerna fanns som actionfigurer. Rey fanns visserligen som lego och som små minifigurer, men inte mycket mer. Det gjorde däremot de manliga actionfigurerna.

Jakob Dolk valde att skriva till BR och Lek mer, som båda säljer actionfigurer ur Star wars. Det svar han fick från BR publicerade han på Facebook.

”I nuläget är det här inte en leksak vi planerar att ta in i vårt sortiment men självklart har jag vidarebefordrat ditt önskemål till vår inköpsavdelning”.

När GP ringer upp BR:s pressavdelningen i Danmark, blir beskedet tvärtom att actiondockan Rey inte funnits att få tag på för BR:s del. Senare kommer en utförligare förklaring på samma tema från BR:s presskommunikatör Line C. W. Rasch via mejl:

"Vi har köpt in allt som vi kunde få fatt på hos våra leverantörer. Vi kan inte uttala oss på vägnar av våra leverantörer, men med tanke på det produktsortiment som erbjudits oss har fokus innan jul varit på de klassiska Star wars karaktärerna i väntan på att se vad och vem den nya filmen innehöll."

Jakob Dolk är inte den ende som reagerat på att Rey saknas i många affärer. Under hashtaggarna #WheresRey och #Whereisrey har Twitteranvändare postat bilder på samlingsset och spel med actionfigurer från nya Star wars där huvudkaraktären Rey saknas helt – något som fått flera nyhetsmedier att lyfta frågan, däribland ABC news.

En förälder har publicerat sin 8-årings ledsna brev på Twitter:

Under mellandagarna har allt fler arga svenska föräldrar börjat skriva på BR:s Facebooksida och nu meddelar företaget att det bara är en tidsfråga innan Rey syns på butikshyllorna – men det enda som har ett spikat datum är att Rey kommer som lego 18 januari hos BR.

Lek mer ger förklaringen att Rey saknas i deras sortiment eftersom nätbutiken inte har beställt de olika figurerna individuellt utan som en storbeställning:

"När vi beställer serien men produkterna vet vi inte på förhand vilka specifika produkter vi kommer att få ur serien." skriver deras pressansvarige Johan Englund i ett mejl till GP.

Hos Lek mer finns bland annat den manliga birollen i nya Star wars Poe Dameron att beställa i 30-centimersstorlek – men inte huvudpersonen Rey. Det är den storlek som Jakob Dolk letat efter.

Jakob Dolk är besviken över att samma problem dyker upp gång på gång med barnleksaker.

– Hade Rey varit en kille, hade vi inte haft det här telefonsamtalet och det hade inte varit ett problem att få tag på actionfiguren, säger han.

Hans dotter sa inte så mycket när hon inte fick någon Rey-docka.

– Nej, hon är ju van. Vid att bara de manliga hjältarna finns, säger Jakob Dolk.

Mest läst