Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

sy13fce2.jpg
Stavros Louca.

"Följdfrågor till Stavros, någon?"

Är det med ren amatörmässighet eller berått mod som SVT gör den extremreligiöse sektledaren Stavros Louca till tv-stjärna, undrar GP:s krönikör.

När tv-tittare diskuterar sina seriefavoriter på nätet inleder de ofta med uttrycket varning för spoilers – som en signal till dem som ännu inte sett avsnittet i fråga att sluta läsa för att inte få handlingen spolierad. Sålunda utfärdar jag härmed en spoilervarning till alla som följer SVT:s skoldokumentärserie Klass 9A och vill fortsätta charmas av Stavros Louca, Rinkebyprofilen som SVT kallar Sveriges bästa matematiklärare: Sluta läsa nu.

Själv slutade jag tvärt att följa serien när det i en intervju i Sydsvenskan i söndags kröp fram att Stavros Louca tycker att evolutionsteorin är tidernas största bluff – samtidigt som artikeln upplyser om att han även är lärare i naturkunskap. Eller, rättare sagt, sanningen om Loucas vetenskapliga analfabetism kröp inte fram, han basunerade ut den med stolthet och övertygelse. Det tog mig inte heller många minuter av research för att få veta att Stavros Louca är ett aktivt Jehovas Vittne och rentav församlingsledare och ansvarig för missioneringsarbete.

Lika lite som en anti-demokratisk nazist som förnekar Förintelsen kan fungera som samhällskunskapslärare kan en evolutionsförnekande kreationist vara lärare i naturkunskap. Antingen är SVT så amatörmässiga att de inte ägnar ens fem minuter åt en bakgrundscheck, eller så gör man med berått mod en extremreligiös sektledare till tv-stjärna och licensierar honom, i allmänhetens ögon, som pedagogisk superhjälte.

Vad gör detta med Jehovas-missionär en och naturkunskapsläraren Stavros Louca i ett längre perspektiv? När hans elever ser honom som en tv-idol, och när han tack vare uppmärksamheten kunnat missionera om evolutionsbluffen utan att få motfrågor?

Vi har den statliga television vi förtjänar. Svenska medier har en ytterst dimmig vetenskapssyn där public service-ojektiviteten i praktiken innebär att man inte tar ställning i den upptrappade konflikten mellan pseudo-vetenskap och riktig vetenskap. Det är i denna dunkla tidsanda som Sydsvenskan-reportern inte kommer sig för att ställa någon följdfråga till Stavros Louca, och som ingen i media på hela veckan ställt principiella frågor vare sig till SVT eller Skolinspektionen.

Eller så kanske man bara vill skona dem från spoilers?

437822.jpg
Kjell Häglund.
Mest läst