Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/22

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Fölet" Berndtsson har gått ur tiden

Bengt "Fölet" Berndtsson kommer inte längre att finnas med på träningen som IFK Göteborgs oldboys har varje lördag. På torsdagen avled Blåvitts legendariske spelare på väg hem från matchen mellan IFK och Elfsborg.

Bengt "Fölet" Berndtsson är död och på Kamratgården är förstås stämningen tryckt på fredagsförmiddagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Otroligt sorgligt. Jag fick rysningar när jag klev in här i morse. Vad fasen hade hänt? Han var med här uppe i lördags. Han har varit så jäkla pigg, säger Göteborgs sportchef Mats Gren.

Den blåvita legendaren avled på väg hem från fotbollsmatchen mellan IFK Göteborg och Elfsborg på torsdagskvällen.

Hisingspojken Bengt Berndtsson startade sin fotbollskarriär i Hisingstads IS innan karriären fortsatte i division 3-klubben Lundby IF. Fotbollen fick samsas med arbetet på Götaverken och en lovande handbollskarriär.

Men kärleken till fotbollen tog överhand och IFK Göteborg fick upp ögonen för den unge högeryttern som gjorde allsvensk debut mot Jönköping Södra som 18-åring 1951.

- Vi kom från samma klubb, Lundby IF. Och när jag började där som knatte fick man höra att Bengt ”Fölet” Berndtsson kom därifrån. Det var den första kontakten. Sedan fanns det en sådan stolthet, att man var med där, så stor han blev, säger Göteborgs hedersordförande Gunnar Larsson och fortsätter:

– Det är klart att det är sorgesamt personligen. Han en av de allra största symbolerna för ett gott IFK. Efter den aktiva tiden engagerad i gubbafotbollen på lördagar. Och aktiv i gamla kamrater, och inte minst "gubbdagis", har han ju tagit tag i. Det är så svårt att ta till sig. Så aktiv han var på matchen samma spelare.

"Gubbdagis" är en torsdagssittning där fotbollsintresserade pensionärer kommer till Gamla Ullevis innandömen för att snacka, fika och lyssna på föredrag.

– Han har betytt jättemycket för "gubbdagiset. Jag har varit där och pratat, har varit ute hos honom på Öckerö. Hela hans hjärta var Blåvitt, säger Mats Gren.

17 säsonger (1951–1967) och 599 matcher, varav 348 i allsvenskan, blev det för Bengt "Fölet" Berndtsson i den blåvita tröjan. Därtill noterades han för 125 mål samt massor av målgivande passningar till lagkamraterna "Bebben" Johansson och Owe Ohlsson. Allsvenskt guld blev det säsongen 1957/1958.

– Sedan jag gick på här 1982 har han varit en väldigt nära vän, skall jag säga. Så otroligt aktiv. Var med och spelade fotboll här för två tre veckor sedan. Det är nästan ofattbart att denne friske, starke man är borta, säger Gunnar Larsson.

Berndtsson deltog även i VM 1958 där han "bara" spelade en match eftersom det var svårt att flytta på Kurt Hamrin som var ordinarie på högerytterposition. Berndtsson fick spela den betydelselösa 0–0-matchen mot Wales. Totalt spelade han 29 landskamper.

Varje lördag har Berndtsson funnits på Kamratgården för att träna med IFK:s oldboys. På lördag lär många sakna honom.

– "Fölet" var Kamraternas Kamrat och en förebild för oss alla. Han var en fotbollsidol som jag som grabb läste om i idrottsmagasin och som jag senare, vilket var helt fantastiskt, fick spela fotboll med i Oldboys gänget på Kamratgården under lördagarsmorgnar. Han gav alltid allt i alla sammanhang och alltid med glimten i ögat. Fölet är en av de allra största i föreningens historia, en genomsympatisk människa, en sann gentleman och jag, och vi alla som lärt känna honom kommer att sakna oerhört mycket, säger klubbdirektören Martin Kurzwelly och avslutar:

– I dag går våra tankar främst till hustrun Britt och övriga anhöriga, men även till alla kamrater som förlorat en kär vän.

Bengt "Fölet" Berndtsson blev 82 år gammal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.