Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Får vänta i två år på bröstoperation

Två år i stället för tre månader. Så länge får bröstcancerpatienter vänta på sina nya bröst. – Oacceptabelt, säger patienten Christina Hellman.

När kroppen är färdigläkt efter cancerbehandlingen ska en bröstrekonstruktion erbjudas inom tre månader. Det säger vårdgarantin. Men på Sahlgrenska är köerna långa och väntetiderna likaså.

Christina Hellman, ordförande i bröstcancerföreningen Johanna Göteborg, blev paff när hon hörde att hon skulle få vänta i minst ett till två år på sin bröstrekonstruktion.

– Jag vill så gärna bli fin igen och slippa protesen. Det har med hela känslolivet att göra. Om den här tekniken inte fanns så hade jag givetvis klarat mig med bara ett bröst. Jag är tacksam att jag lever. Men nu när möjligheten finns vill jag utnyttja den, säger Christina Hellman.

Hon opererades för bröstcancer 2005. Då var hon inte mogen att genomgå en operation till. Först nu, sju år senare, har hon alltså tagit beslutet.

– Att då få beskedet att jag måste vänta i flera år till, det är inte okej. I Stockholm är väntetiderna noll. Där har man dessutom fri mammografi. Jag skulle önska att riktlinjerna för de stora cancerfrågorna bestämdes på riksnivå så att alla landsting gjorde lika, säger hon.

Anna Elander, verksamhetschef för plastikkirurgin på Sahlgrenska, beklagar att väntetiderna för bröstrekonstruktion är längre än vanligt.

– Vi har brist på kirurger och på operationssalar. Då måste vi prioritera, säger Anna Elander.

För patienter som inte cancerbehandlats med strålning klarar Sahlgrenska kötiden på tre månader. Men nästan alla patienter är strålskadade, så även Christina Hellman. För dem blir köerna långa, eftersom det då krävs kirurger med högre kompetens.

– Målet är så klart att nå vårdgarantin för alla patienter. Vi ska göra vad vi kan och försöka operera undan, säger Anna Elander.

Mest läst