Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

mauro
På onsdag släpps Mauro Scoccos nya skiva, Herr Jimsons äventyr.

Får lägga band på sig själv

MUSIK: "Jag kommer att genomföra den här sändningen naken, alltså helt utan kläder, eller au naturelle som fransmännen säger".
Så inledde Mauro Scocco sitt sommarprogram i P 1 den 30 juli. Men varför sände han naken? För världsfreden? För att skriva radiohistoria? Gjorde han det för att sälja skivor? Eller var det verkligen efter en berusad vadslagning med Anita Ekberg?
- Nej, skrattar Mauro bakom sitt skrivbord på skivbolaget Diesels kontor i centrala Stockholm. Det var bara ett billigt knep för att få folk att sitta kvar vid radion.
Mauro Scocco gillar sommarprogrammen och kunde inte stå emot chansen att själv få spela sina favoritartister i radio. Hans inledande nakenchock följdes upp av Keith Richards Take it so hard, bästa låten Stones aldrig gjorde, blueslegendaren Robert Johnson, västkustrockarna Doobie Brothers, raspige Tom Waits och pudelfriserade Def Leppard. En säregen blandning.
- Jag är inte så genrebunden. Det spelar ingen roll om det är trashmetal eller Taube, bara det händer nåt i mig. Bara jag blir berörd.

På onsdag kommer Mauro Scoccos nionde skiva, Herr Jimsons äventyr, och han hoppas att den ska beröra på liknande sätt.
- Ja ... alltså, albumet har inget linjärt berättande i den där typiskt amerikanska traditionen. Här finns mer stämningar och bakgrunder. Kall stjärna till exempel, där ville jag förmedla en stämning av storstad och fick komma på i efterhand vad låten skulle handla om. Jag har arbetat på ett ganska bakvänt sätt med Herr Jimson.
Så vem är Herr Jimson? Enligt tidningen Aftonbladet lever Mauro Scocco tillsammans med 25-åriga Annelie Jimson, alltså borde herr Jimson vara någon i hennes närhet. Men så enkelt är det inte.

- Titeln är bara på skoj, ett internt skämt. Namnet Annelie Jimson hittade jag på vid en filmpremiär när Aftonbladet skulle ha reda på vad mitt sällskap hette. Sedan dess har namnet hängt kvar.
Det är i alla fall på grund av Herr Jimsons äventyr som brunbrände Mauro Scocco sitter och pratar med journalister i en hel vecka. Han vecklar ut och visar sitt schema för dagen. Först Expressen och därefter GP på kontoret, sedan taxi till redaktionen för radiokanalen Svenska Favoriter, som han varken hört talas om eller vet var den ligger. Stressigt. Men det brukar lösa sig. Alla vill fråga om nya plattan, hur han har tänkt och varför den låter som den gör.
- Jag börjar kunna frågorna nu, säger han och berättar att nya skivan nog är en motreaktion på hans förra genomarbetade bokslut till platta, Beat Hotel, där han verkligen spände bågen som låtskrivare.
Mauro Scocco fastnade i ett kreativt rus och satt med 35 låtar som han tyckte alla höll måttet. Elva av dem fick plats på skivan.
- Jag skulle gärna släppa nya plattor varje halvår, det vore en naturlig rytm för mig, men det går ju inte. Vem skulle orka lyssna då? Prince dödade sin karriär på det sättet. Alltså måste jag lägga band på mig.
Men som flitigt anlitad låtskrivare finner hans musik ofta alternativa vägar; Peter Jöback, Eldkvarn, Totta Näslund, Lisa Nilsson och nu senast Freddie Wadling har alla tolkat Mauros svenska sångbok.
- Freddie Wadling är helt unik. Hans smärta hörs i varje ord, i varenda strof han sjunger. Freddie har stått överst på min önskelista i flera år, säger Mauro Scocco och håller med alla som menar att Wadlings version av Ett fönster mot gården vida överstiger hans egen inspelning på samlingsplattan La dolce vita.
Annars brukar Mauro Scoccos sånger dela Sveriges musikkonsumenter i två oförsonliga läger. Himmel eller helvete och inga krångliga nyanser. Så har det alltid varit. Toppbetyg i senaste Sonic och suraste gubben i Nöjesguiden visar att Herr Jimson inte är något undantag.
- Vissa sågningar svider, andra bryr jag mig överhuvudtaget inte om. Det beror på vem som skriver. Som gamle Ratatamedlemmen Johan Kling sade till mig en gång: Jamen Mauro, det här är en smaksak och du har ju ingen smak. Alltså kan du inte uttala dig.

Herr Jimsons äventyr släpps på onsdag 28/9.
... är född i Borås men uppväxt innanför tullarna i Stockholm.
... köper minst en låt om dagen på Itunes, allt från electronica till gammal blues.
... har ingen scenskräck men har tröttnat på att turnera.
... kommer ihåg Ratatas konserter på Eldorado för sisådär 20 år sedan men minns hellre bandets utsålda spelning på Scandinavium.
... tycker att tv-program som Idol och Fame Factory är ovärdiga broilerfabriker där alla förväntas kunna sjunga My way och Smells like teen spirit lika bra. Vilket ingen kan göra.
... skulle hemskt gärna öppna en restaurang tillsammans med sin kompis Plura.
... blir förbannad av auktoriteter.
... tycker att radhus som koncept är obegripligt och dömer ut boendeformen som den sämsta kompromissen mellan lägenhet och villa.
Mest läst