Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Advokaterna Abebe Balcha och Seleshi Ketsela på plats utanför High Court.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Får elva års fängelse

De två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye får elva års fängelse, enligt svenska medier på plats i Etiopien.

–Rätten har dömt båda svarande till elva år. Vi har hört båda sidor. . . och vi bedömer att det här är det lämpliga straffet, sade domaren Shemsu Sirgaga inför domstolen enligt Reuters.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De två dömda journalisternas svenske advokat Thomas Olsson anser att domen, oavsett straffets längd, är en besvikelse.

–Vi kommer att försöka anpassa oss till den nya situationen och hjälpa dem så gott det går, säger Olsson till SVT:s Gomorron.

– Det var en väldigt orättvis dom som meddelades i dag. Det var ett nederlag för den etiopiska rättssäkerheten. Elva år var visserligen minimistraffet, men då ska man komma i håg att det här rör sig om två oskyldiga journalister som har försökt göra sitt arbete, att då döma dem till elva års fängelse för att de utövar sitt journalistyrke är en brutal dom, säger deras svenske advokat Thomas Olsson till TT.

"Utomordentligt allvarligt"

UD:s kabinettssekreterare Frank Belfrage säger till TT att Sverige anser att Persson och Schibbye bör släppas fria så snart som möjligt.

– Vi ser naturligtvis utomordentligt allvarligt på den här domen, säger Belfrage.

Han framhåller att Sverige, som också statsminister Fredrik Reinfeldt sagt, anser att de två var ute på ett journalistiskt uppdrag.

– Vi arbetar vidare, på olika nivåer och på olika spår för att de ska bli fria så snart som det någonsin är möjligt, säger Belfrage och tillägger att det bland annat handlar om kontakter med USA och EU.

Under tiden fortsätter den svenska ambassaden i Addis med att bistå Persson och Schibbye med täta besök och den eventuella information de kan behöva när de ska ta ställning till om de ska överklaga domen eller ansöka om nåd, säger Belfrage.

Etiopien: Ingen politisk rättegång

Detta är ingen politisk rättegång, kommenterar en talesman för det etiopiska justitiedepartementet. Alla sådana påståenden är grundlösa, säger talesmannen enligt Reuters.

– Hur skulle det kunna finnas politiska motiv när åklagarna lagt fram bevis genom hela rättegången och de åtalade själva erkänt att de tagit sig in i landet illegalt tillsammans med rebeller, säger talesmannen Desalegn Deressa.

SJF

Jonas Nordling, journalistförbundets ordförande, tycker att straffet följer samma logik som domen.

–Det förändrar egentligen inget för oss. Vi anser fortfarande att de är oskyldiga utöver det de erkänt sig skyldiga till. Det är ett orimligt långt straff och vi kommer att fortsätta som förut och inte låta detta falla i tysthet och glömska, säger han till gp.se

Rent principiellt tycker han att man bör överklaga en dom som man anser felaktig.

–Men utifrån att det här är en politisk dom kan vi inte ha en åsikt om det nu. Det är upp till Johan och Martin och deras familjer att avgöra vad som är rätt att göra. För regeringen är det nu upp till bevis, anser Jonas Nordling.

–Det ligger ett tungt arbete på Reinfeldt och Bildt. De gick ut med starka uttalanden när domen föll och nu är det upp till bevis.

Två år att överklaga

Att överklaga domen kan ta två år, alternativet är att inleda ett benådningsförfarande.

–Det senare innebär att man måste erkänna det här brotten och be om ursäkt, vilket naturligtvis tar emot när man anser sig vara oskyldig. Därför är överklagandet det naturliga, men det är ett svårt beslut. Det är det som Martin och Johan står inför de närmaste 15 dagarna, säger Olsson.

–Jag är övertygad om att svenska regeringen kommer att göra sitt bästa för att hitta de vägar som är mest effektiva för att hjälpa Martin och Johan.

Dömdes 21 december

Johan Persson och Martin Schibbye dömdes den 21 december för både olaglig inresa i Etiopien i somras och, den betydligt allvarligare åtalspunkten, medhjälp till terrorism.

Åklagaren krävde minst 18 år och sex månaders fängelse.

Den senaste tiden har svenskarna befunnits sig i det trånga och ogästvänliga Kality-fängelset i utkanten av Addis Abeba. Till skillnad från sina 200 medfångar har de dock en säng att sova i och de har också fått mat utifrån.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.