Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Fångade rekordfisk på 824 kilo

Magnus Karlsson från Kungsbacka fångade en håkäring på 824 kilogram – på spö. Det är sannolikt svenskt rekord för fiskefångst i nordiska vatten.

En håkäring är en av de största hajarterna. Jättefångsten gjordes i norska Trondheimsfjorden i torsdags förra veckan. Hajen, med det skräckinjagande utseendet, mätte 410 centimeter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det tog drygt en timma att få upp håkäringen, säger Karlsson. Det är 550-600 meter djupts i Hardangerfjorden och en bra bit upp till ytan.

- Men det gällde att visa vem som bestämde, hajen eller jag, men samtidigt måste man se till att spö och lina håller.

- Jag kände på mig att det var en ordentligt stor haj, den kämpade emot väldigt bra.

En av Karlssons kompisar hade några timmar tidigare fått upp en håkäring på 592 kilogram.

- Vi tyckte den var rejält stor men när jag fick upp min kändes det nästan overkligt, det var surrealistiskt att se den vid båten. För att inte skada hajen fick den hänga på utsidan av relingen medan man mätte längd och omkrets. Vikten beräknas enligt en särskild formel som utarbetats i Norge.

Hajen var 410 centimeter lång och mätte 240 centimeter i omkrets, det betyder att hajen troligen vägde 824 kg.

"Mig veterligen är det bara norska rekordet, som innehas av en dansk, på 880 kg som är större", skriver biologen och fiskevårdskonsulenten Markus Lundgren vid Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund i Göteborg i ett mejl till GP.

"Detta är sannolikt den största fisk en svensk fångat i nordiska vatten, och troligtvis den näst största fisk en svensk någonsin spöfångat efter en vithaj på 883 kg från Nya Zeeland 1990."

Sedan hajen märkts och kroken lossats ur gapet återfick den friheten och dök snabbt ner i Hardangerfjorden.

Mest läst