Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Få kvinnor behöver extra kalcium

  Tre glas mjölk om dagen. Det räcker för att ge kvinnor ett skydd mot benbrott. Mer kalcium än så hjälper inte, visar en studie bland 60 000 svenska kvinnor.

  Sju av tio svenska kvinnor får i sig tillräckligt med kalcium för att hålla skelettet friskt. I en ny svensk studie visar man att en mängd motsvarande 750 milligram per dag räcker. Det är ungefär vad som finns i tre glas mjölk. Hälften av dagsbehovet av kalcium får svenskarna från mejerivaror som mjölk och ost, resten kommer från andra livsmedel.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Är man frisk och inte har några andra risker för benskörhet är det onödigt att äta kosttillägg i form av kalktabletter. Det visar den nya svenska studien bland 61 000 kvinnor mellan 39 och 78 år. Kvinnorna fick uppge sina kostvanor, längd och vikt, motionsvanor, rökvanor, behandling med östrogenpreparat osv.

  Under de 19 år studien pågick inträffade 14 738 benbrott. En grupp på drygt 5000 kvinnor studerades särskilt, bland annat mättes deras skelett.

  Resultatet visar att det finns en brytpunkt för kalciumintag. Under den gränsen ökar risken och den som överskrider gränsen får inget för det. Lägst risk för benbrott hade kvinnor som hamnade på 750 milligram kalcium per dag. Men risken för benskörhet och frakturer sjönk inte ytterligare för kvinnor som ökade sitt intag av kalcium under studiens gång.

  - För kvinnor som vet att de får för litet kalcium via kosten är det självklart bra med ett kosttillskott, säger forskaren Eva Warensjö från Uppsala vars studie nu presenteras i den medicinska tidskriften BMJ, British Medical Journal.

  I ett internationellt perspektiv är det svenska intaget av kalcium högt. Ändå ligger frekvensen av benskörhet i topp. andra faktorer än kalcium är av betydelse: ålder, rökvanor, motionsvanor och i viss mån ärftlighet.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.