Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

syc8b9bb.jpg

Fästingar sprider fläcktyfus

Personer som tros ha borrelia kan lika gärna ha fläcktyfus som sprids av fästingbakterien Rickettsia helvetica. Den kräver mer antibiotika än borreliabakterien.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De nya rönen, som publiceras i European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases, bygger på en studie vid universiteten i Uppsala och Linköping.

I studien togs blodprover på 365 personer som sökt vård efter fästingbett. Ungefär var tionde bar på antikroppar mot Rickettsia helvetica.

-Bakterien kan ge upphov till en form av fläcktyfus. De synliga symptomen är små röda fläckar som är mycket mindre än typiska borreliafläckar. Fast ibland blir det inga fläckar alls, säger Kenneth Nilsson vid institutionen för medicinska vetenskaper på Uppsala universitet.

Typiska symptom, förutom eventuella fläckar, är feber och värk. I värsta fall kan infektionen leda till hjärnhinneinflammation.

Det verkar inte vara ovanligt att vara infekterad av båda bakterierna samtidigt.

En kompletterande studie antyder att infektionen skulle kunna vara ungefär lika vanlig som borrelia, säger Kenneth Nilsson.

Forskarna anser att det bör vara regel att testa för Rickettsia när personer har symptom som inte lätt kan kopplas till borreliainfektion. Vid borrelia ger man vanlig penicillin, men det har ingen effekt på Rickettsia.

Mest läst